Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

ΕΛΛΑΔΑ ΜΜΕ: Σταθμοί χωρίς άδεια, χτυπάει κόκκινο η διαπλοκη

Με τροπολογία – σκάνδαλο που υπερψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή, εγκρίθηκε η … 10η κατά σειρά εξάμηνη παράταση για τη χορήγηση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στα ΜΜΕ. Κι έτσι ραδιόφωνα και τηλεοράσεις συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια, διαιωνίζοντας ένα αμαρτωλό και άναρχο καθεστώς στη νομή των συχνοτήτων που αποτελούν δημόσια περιουσία
Ματαίως η αντιπολίτευση εξανίσταται, θεωρώντας ότι με την παράταση η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει «υπό ομηρία» τα ΜΜΕ, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επί των ημερών σας», ανταπαντούν οι κυβερνητικοί στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο «κληρονόμησαν χάος" και ;oti "χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί η νομιμότητα». Τα θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ποιος κρατάει ποιόν υπό ομηρία: Η κυβέρνηση τους βαρόνους των ΜΜΕ, ή το αντίστροφο; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει, καθώς είανι η αλληλοεξάρτηση και η αλληλοεξυπηρέτηση που ανεβάζουν ακόμη ένα σκαλί ποιό πάνω τις διαστάσεις της διαπλοκής.
Με μοναδική ίσως εξαίρεση τον Χρ. Λαμπράκη, οι παραδοσιακοί εκδότες έχουν εξαφανιστεί και τα
δραστηριότητες και συμφέροντα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Συγκροτήματα που έχουν ανάγκη την πολιτική επιρροή ίσως περισσότερο απ' όσο έχουν ανάγκη οι πολιτικοί τα ΜΜΕ.Θολό τοπίο
Η ΝΔ που κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι διατηρεί το χώρο των ΜΜΕ σε καθεστώς συναλλαγής και εκβιασμών, επί δύο κυβερνητικές θητείες παρατείνει κάθε εξάμηνο το θολό τοπίο, με νέες εξάμηνες παρατάσεις. Η «αμέλεια» αυτή της πολιτείας, η βεβαιότητα ότι οι νόμοι δεν θα λειτουργήσουν, δημιουργεί ένα εμπορικό προϊόν.
Οι συχνότητες - περιουσία του κράτους, η οποία απλώς παραχωρείται στις πιο βιώσιμες προτάσεις και για ορισμένο χρόνο - μέσα σ' αυτό το χαώδες καθεστώς αποκτούν εμπορική αξία.Ανοίγει ο δρόμος της συναλλαγής και αρχίζουν οι αγοραπωλησίες.
Εκατομμύρια αλλάζουν χέρια, συχνότητες μεταβιβάζονται, αντικείμενο της συναλλαγής ο αέρας, η περιουσία του κράτους. Πόσοι τηλεοπτικοί σταθμοί και πολύ περισσότερο πόσα ραδιόφωνα δεν έχουν τα τελευταία χρόνια αλλάξει χέρια έναντι εκατομμυρίων ευρώ.
Οι αγοραστές δεν δίνουν τα εκατομμύρια για το εμπορικό σήμα του σταθμού που στις περισσότερες περιπτώσεις το αλλάζουν, αλλά για το δημόσιο αγαθό της συχνότητας, που κατέχεται σύμφωνα με το νόμο προσωρινά αλλά στην ουσία μάλλον μόνιμα. Διότι στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Ποιος εξαρτημένος από τα οικονομικά συμφέροντα πολιτικός θα διανοηθεί να αλλάξει αυτό το καθεστώς της παρανομίας; Δίνονται λοιπόν παρατάσεις επί παρατάσεων και το πρόβλημα παρατείνεται, καθώς λύση αποδεκτή από όλους δεν μπορεί να βρεθεί.Και καθώς ο νόμος περί «βασικού μετόχου» όπως και η σύγκρουση με τη διαπλοκή, κατέληξαν στα σκουπίδια, κάθε επιχειρηματικό γκρουπ συλλέγει όλο και περισσότερες συχνότητες.
Ετσι ο έλεγχος στα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός, αφαιρώντας την πολυφωνία και περιορίζοντας στην πράξη τη δημοκρατία. Οι ανεξάρτητες φωνές λιγοστεύουν, καθώς η κρίση δυσκολεύει την επιβίωσή τους, ενώ οι
βαρόνοι επεκτείνουν την επικράτειά τους, εξαγοράζοντας δημόσιο αγαθό...
Σχολιο. Πριν λίγη ωρα ασχολιώμουν με μια ανάρτηση για τον Κάλβο,και αναφερθηκα στην σημερινή μετάλλαξη των κάλβειων προαπαιτόύμενων,Η Τόλμη κατευθύνεται σε καιρδώους συνδιασμούς,ημετέρων.

taspa-4

Δεν υπάρχουν σχόλια: