Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Οι Αρχές και η δημοκρατία

Φύλλο και φτερό κάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τις ρυθμίσεις αλλά και τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για τις κάμερες. Η Αρχή υποστηρίζει ότι η γενικευμένη χρήση καμερών χωρίς εξατομίκευση και εγγυήσεις εγκυμονεί τον κίνδυνο να συγκροτηθεί ένα “υπερδικαίωμα” της ασφάλειας, το οποίο θα παραμερίζει τα άλλα δικαιώματα ούτως ώστε από την “ασφάλεια σε περιβάλλον ελευθερίας” να καταλήξουμε σε “ελευθερία σε περιβάλλον ασφάλειας”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ευθεία διάσταση ανεξάρτητης Αρχής με την κυβέρνηση (και το βαθύ κράτος) και αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι τις αντιμετωπίζει με περιφρόνηση έως εχθρότητα. Ας θυμηθούμε:
Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αποκλείστηκε αρχικά από την έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές ως "άγουρη" (Β. Πολύδωρας). Όταν ενεπλάκη στην υπόθεση, εντός ολίγων ημερών είχε βρει μέχρι και τα τηλέφωνα που ήλεγχαν τις υποκλοπές στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη "έφαγε πόρτα" από τις φυλακές όταν ζήτησε να ελέγξει τις συνθήκες κράτησης, καθώς -όπως αναφέρεται σε πόρισμα του ΣτΠ- το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιλαμβάνεται τον χώρο των φυλακών ως στεγανό.
Η ιδιότυπη Αρχή για το βρώμικο χρήμα υπό τον πρώην εισαγγελέα Ζορμπά, στην απολύτως πρώτη υπόθεση που ανέλαβε, αυτήν του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, ετέθη σε καραντίνα, δεν της επετράπη δηλαδή καν να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της. Εν συνεχεία καταργήθηκαν και η αρχή και ο Ζορμπάς.

kafeneio-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: