Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΟΥΜΑΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ...

Λυπηρή για την Ελλάδα χαρακτήρισε χθες από το Παρίσι ο διεθνής Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς την απαράδεκτη λογοκρισία που έγινε σε φιλμάκι του, το οποίο προβαλλόταν έξω από τη αίθουσα του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τη λογοκρισία απαίτησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου, όταν είδαν στο φιλμ-ανιμέισιον του σκηνοθέτη ρασοφόρους χριστιανούς να σκαρφαλώνουν στις μετόπες του Παρθενώνα και να καταστρέφουν τα φειδιακά ανάγλυφα.
Την απόφαση να «ψαλιδίσουν» το επίμαχο κομμάτι του φιλμ διάρκειας 1,5 λεπτού, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, έλαβαν από κοινού ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, έπειτα από έντονη αντίδραση επισκόπων.

«Βρίσκω πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα, μια χώρα που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό που συνέβη: το να υποκύψει δηλαδή η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να προβεί σε αυτήν την πράξη παρέμβασης σ' ένα φίλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα. Ο,τι απεικονίζεται σε αυτό το μικρό φίλμ είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αναφέρεται στις καταστροφές που έχει υποστεί ανά τους αιώνες το μνημείο, από τους ανθρώπους. Οι πρώτοι χριστιανοί έκαναν αρκετές καταστροφές στα μνημεία και στα γλυπτά για διάφορους λόγους, ορισμένες φορές επειδή απλώς τους είχε σκανδαλίσει η γύμνια των αγαλμάτων.

Η ιδέα του φιλμ ήταν να διατρέξουμε τις καταστροφές που έχει υποστεί το μνημείο από το ανθρώπινο χέρι για να φτάσουμε και στη μέγιστη καταστροφική πράξη του Ελγιν. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε, άλλωστε, το μνημείο ήταν από τους ανθρώπους. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι καταστροφικές παρεμβάσεις ίσως η Ακρόπολη να είχε παραμείνει όπως ήταν στην εποχή του Περικλή, πριν από 2.500 χρόνια. Οσο για τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας, δεν με ξαφνιάζουν. Η Εκκλησία αρνείται πάντοτε την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει απ' όλες αυτές τις μικρότητες... Λυπάμαι πολύ!»

ΚΙ'ΟΜΩΣ,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2009,ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ,ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ ΕΡΓΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΑ...ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΝΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ...
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΑΡΑΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΩΝ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ" ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ....

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: