Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ποντάρει σ' ένα χειρόγραφο και στους ισχυρούς φίλους


ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ: ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ «ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟΥ»



Σε ένα χειρόγραφο σημείωμα που ο Μ. Χριστοφοράκος έχει προσκομίσει στην εισαγγελέα Hildegard Baumler-Hosl στηρίζει πλέον τις ελπίδες του για δίωξή του στη Γερμανία. Αυτή μπορεί να καταστεί προσωρινό ανάχωμα αν το Εφετείο εγκρίνει την παράδοσή του στην Ελλάδα, αποδεχόμενο την ήδη θετική εισαγγελική πρόταση.

Το χειρόγραφο αυτό, που μαρτυρά μυστική συμφωνία για πληρωμές στην Ελλάδα, αποδίδεται στον πρώην πρόεδρο της Siemens AG Κλάους Κλάινφελντ και τον ενοχοποιεί ως γνώστη και συμμέτοχο στην πρακτική των μαύρων ταμείων. Η εισαγγελέας ερευνά τη γνησιότητα του εγγράφου αυτού και προσβλέπει στο «γράπωμα» του τελευταίου προέδρου της μητρικής εταιρείας, που άνοιξε τον ασκό της αμερικανικής εισβολής στα μυστικά κονδύλια και στο ξήλωμα της πρακτικής ενός αιώνα.

Η προκαταρκτική έρευνα που άρχισε σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, με αυτοκαταγγελία του, είναι ακόμα άδηλο αν θα οδηγήσει στη δίωξή του. Η εισαγγελέας δεν δείχνει να είναι ικανοποιημένη από τα στοιχεία που με το σταγονόμετρο και με «χειρουργείο» τής κατέθεσε ο τέως Νο 1 της Siemens Ελλάδος. Από την άλλη, σε τρεις το πολύ εβδομάδες το τμήμα Ι του Εφετείου του Μονάχου θα εκδώσει την απόφασή του περί του πρώτου ελληνικού εντάλματος, τασσόμενο υπέρ ή κατά της παράδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Ουδείς αποκλείει, αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο το δικαστήριο να παραπέμψει την υπόθεση για προδικαστική κρίση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αν τη χαρακτηρίσει ως εξέχουσας σημασίας. Κάτι τέτοιο έγινε αυτές τις ημέρες από άλλο αντίστοιχο Εφετείο της Γερμανίας για την περίπτωση Γερμανορώσου, του οποίου ζητείται η έκδοση για αδικήματα κακουργηματικής μορφής.

* Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν εγκαταλείφθηκε πάντως από τους φίλους του, τους τέως κραταιούς της Siemens, που διαθέτουν ακόμα ισχυρή επιρροή στο status της Βαυαρίας.

Ως συμπαραστάτης του εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens Karl-Hermann Baumann, ο οποίος λέγεται ότι κινεί γη και ουρανό για την «προστασία» του φίλου του.

Ο Dr Baumann φέρεται να συντονίζει τις νομικές ενέργειες υπέρ της παραμονής Χριστοφοράκου στη Γερμανία, επικουρούμενος και από τις γνώσεις ή και τις προσβάσεις τέως ανώτατου Γερμανού δικαστή.

Παρά την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της Siemens, ο Dr Baumann έμεινε στο απυρόβλητο και δεν διώχθηκε στη Γερμανία. Το καλοκαίρι του 2007 και ενώ οι αποκαλύψεις για τα μαύρα ταμεία κύκλωναν και τον Μιχ. Χριστοφοράκο, το ζεύγος Baumann προσεκλήθη και φιλοξενήθηκε στην Τήνο από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ελλάδος. Η φιλοξενία του (από τις 20 μέχρι τις 29 Αυγούστου 2007) περιείχε και πρόσκληση σε γαμήλια δεξίωση στην οικία Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων (25/8) και ακολούθως σε δείπνο που προς τιμήν του παρέθεσε η οικογένεια (27/8).

Οπως προκύπτει από παραστατικά της δικογραφίας, μετά το ταξίδι ο Dr Baumann έγραψε επιστολή προς τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Την απέστειλε, όπου του υπέδειξε διά της γραμματέως του, η κ. Αικ. Τσακάλου, δηλαδή στην Αραβαντινού. Αυτό φαίνεται από τη σχετική αλληλογραφία της 20ής Σεπτεμβρίου 2007 μεταξύ Μονάχου και Αθήνας, για τις επιστολές αβρότητας του ζεύγους Baumann προς τον επίτιμο και τη φιλόξενη οικογένειά του.*

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: