Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Τα "στρίβει" τώρα το ΚΚΕ (;)...

Ερωτηματικά και ερμηνείες για τη δήλωση της Αλ. Παπαρήγα ότι έχουν "λογική" οι απόψεις Τσάτσου για την προεδρική εκλογή. Πώς μπορεί να σχηματιστεί προεδρική πλειοψηφία 180 εδρών παρακάμπτοντας το ΠΑΣΟΚ.

.
Από τον Μαρίνο Πουλάκη
.
"Υπάρχει λογική στα λεγόμενα Τσάτσου", δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τη συνέντευξη του γνωστού συνταγματολόγου κατά της διάλυσης της Βουλής εξαιτίας της προεδρικής εκλογής.
Αυτή η δήλωση της κ. Παπαρήγα είναι η δήλωση της ημέρας και συζητείται έντονα στα πολιτικά επιτελεία. Ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι προάγγελος μεταβολής της στάσης του ΚΚΕ που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Αφού η κ. Παπαρήγα αναγνωρίζει λογική στην άποψη Τσάτσου, τυχόν εμμονή του ΚΚΕ στην άρνηση του να "συμμετάσχει" στην διαδικασία της προεδρικής εκλογής δεν θα συνιστά αυτομάτως παραλογισμό;" είναι η απορία που τίθεται.
Ο ρόλος του ΚΚΕ στην προεδρική εκλογή είναι ρυθμιστικός. Αν το ΚΚΕ, με 22 βουλευτές, πει "ναι" στην επανεκλογή Παπούλια, τότε με τους 151 της ΝΔ και τους 10 του ΛΑΟΣ σχηματίζεται η...
προεδρική πλειοψηφία των 180 και δεν διαλύεται η Βουλή. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με άλλον υποψήφιο που δεν θα τον ψηφίσει π.χ. ο ΛΑΟΣ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει 14 βουλευτές και ορισμένοι θεωρούν ότι δεν τον συμφέρουν εκλογές διότι μπορεί να μείνει εκτός Βουλής.
Μένει λοιπόν να διευκρινιστεί αν τα "γυρίζει" το ΚΚΕ ή εμμένει στο "όχι", οπότε με δεδομένη και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι κάλπες είναι αναπόφευκτες μέχρι την άνοιξη.

press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: