Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Πολύ σκληρός για την στάση της Τουρκίας και για τα Σκόπια, εξίσου σκληρός για τους πολιτικούς που χρησιμοποιούν την εξουσία για να πλουτίσουν και ιδιαίτερα θερμός για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα εμφανίστηκε πριν από λίγο ο Κάρολος Παπούλιας σε μια ομιλία με πολλές γωνίες και αιχμές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε με σκληρά... λόγια και στην οικονομική κρίση, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στα όσα ακούγονται ή βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για την ανανέωση της θητείας του και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Για την ιστορία η ομιλία του Κ. Παπούλια ήταν η μικρότερη σε διάρκεια των τελευταίων ετών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι ο χαρακτήρας της επετείου άλλαξε, και αυτό είναι μια επιλογή που αποδεικνύει σεβασμό σε όσους αγωνίστηκαν κατά της Χούντας. Οι δεξιώσεις ασύμβατες με το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα, δήλωσε ο κ. Παπούλιας.
Ο κ. Παπούλιας, τόνισε ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, είπε για την διεθνή κρίση και τόνισε ότι ζούμε το τέλος μιας εποχής. Το κυρίαρχο μοντέλο αμφισβητείται εκ των πραγμάτων, είπε ο κ. Παπούλιας και υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια πρόταση ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, ιδίως των νέων.
Μια βεβαιότητα υπάρχει, ότι η κοινωνική συνοχή στον ανεπτυγμένο κόσμο απειλείται, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και τόνισε ότι μιλάμε συχνά για κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, που επιβεβαιώθηκε από την αποχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Η κρίση είναι βαθιά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ανέφερε ότι κάποιοι χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή, και τόνισε ότι έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας. Επειδή φαινόμενα δεκαετιών εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας, χρειάζεται επαναπροσδιορισμός κανόνων, υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας και επεσήμανε το ερώτημα «τι κόσμο θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας;».
Το βλέμμα μας σήμερα και πάντα στραμμένο στην Κύπρο, είπε επίσης ο ΠτΔ, που παραμένει διχοτομημένη. Τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια διαδικασία χωρίς διαιτησία και χωρίς χρονοδιαγράμματα. Επεσήμανε πως είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, το οποίο και χαρακτήρισε μια από τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού.
Επίσης, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι παρακολουθούμε με ανησυχία τις προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ υπογράμμισε ότι «απατώνται αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέληση μας να απαντήσουμε και να προασπιστούμε τα δικαιώματα μας».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αντιστασιακοί και 20 μαθητές από το Τεχνικό Λύκειο του Γαλατσίου, που έδειξαν κατά τη σχολική χρονιά που πέρασε την ευαισθησία τους σε θέματα περιβάλλοντος.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: