Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Λεηλασίες πολιτιστικών θησαυρών στα κατεχόμενα


Καταπέλτης κατά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπριακών αρχών ήταν οι καταθέσεις επιστημόνων σε επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου που πραγματοποίησε σεμινάριο με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι εκατοντάδες εκκλησίες και χιλιάδες θρησκευτικά και αρχαιολογικά ευρήματα λεηλατήθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές τα τελευταία 35 χρόνια της τουρκικής κατοχής και κατηγόρησαν ευθέως την τουρκοκυπριακή πλευρά και τον κατοχικό στρατό.

Όπως μεταδίδει η Χουριέτ η συζήτηση επιστημόνων και μελών του Κογκρέσου διεξήχθη στην Ουάσιγκτον υπό την αιγίδα της Επιτροπής του Ελσίνκι.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γερμανός ιστορικός Κλάους Γκάλας και ο Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάικλ Γιάνσεν. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου "καταστράφηκε στα κατεχόμενα".

“Περίπου 16 χιλιάδες εικόνες, τοιχογραφίες και μωσαϊκά λεηλατήθηκαν και μεταφέρθηκαν εκτός Κύπρου. Οι τουρκικές Αρχές δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν το πολιτιστικό πλιάτσικο και σε ορισμένες περιπτώσεις το ενθάρρυναν", είπε στην ομιλία του ο Γιένσεν. Ο Γκάλας πρόσθεσε ότι οι "λεηλασίες έγιναν υπό τον διακριτική ανοχή του τουρκικού στρατού".

foreign press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: