Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Πρακτικές λογοκρισίας αποδίδει στο ΥΠΠΟ το ΠΑΣΟΚ


Διχάζει το βίντεο του Κ.Γαβρά

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να «κόψει» τις σκηνές που ενόχλησαν την Εκκλησία της Ελλάδος από το φιλμάκι που προβάλλεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το οποίο υπογράφει ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

«Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να ψαλιδίσει ένα τμήμα του Κώστα Γαβρά από την ενημερωτική ταινία για το νέο Μουσείο Ακρόπολης, είναι πολιτικά απαράδεκτη, δεν σέβεται την ιστορική αλήθεια και προσβάλει το καλλιτεχνικό έργο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη.

«Επιστρέφει τον πολιτισμό της χώρας σε πρακτικές λογοκρισίας, γνώριμες από την εποχή της δικτατορίας και, μάλιστα, ως ειρωνεία της τύχης, ανήμερα της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας» προσθέτει, υπογραμμίζοντας:

«Το καλλιτεχνικό έργο δεν τεμαχίζεται. Αυτή είναι μία θεμελιώδης αρχή του σύγχρονου πολιτισμού και του δημοκρατικού πολιτεύματος, που ο υπουργός Πολιτισμού και η κυβέρνηση οφείλουν να σεβαστούν, είτε εναρμονίζεται με τις επιλογές τους, είτε όχι».

Το βίντεο προβάλλεται στη γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών. Στο φιλμάκι εμφανίζονται ανδρικές φιγούρες που σφυροκοπούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και οι οποίες κατά την Εκκλησία της Ελλάδας παραπέμπουν σε ορθόδοξους ιερείς.

Επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει. Κατά το Βήμα, όμως, τόσο ο υπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του Μουσείου καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής συμφωνούν στην αφαίρεση των συγκεκριμένων σκηνών, με το σκεπτικό ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα πρέπει να λειτουργεί ενοποιητικά χωρίς να υπάρχουν παρερμηνείες.

ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια: