Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Συρρικνώνεται η Siemens, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ 900 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Δεν υπάρχει κανείς να αγωνιστεί για κάτι καλύτερο;». Αυτό διερωτάται σε εσωτερικό σημείωμά του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Siemens Ελλάδας, ενώ το φάσμα των απολύσεων (με τη μορφή συναινετικών αποχωρήσεων), της δραστικής συρρίκνωσης δραστηριοτήτων και η ανασφάλεια για 900 θέσεις εργασίας πλανάται.

Η Siemens στην Ελλάδα υφίσταται μια διαρκή πίεση, που δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της παγκόσμιας αναδιάταξης των δυνάμεών της. Η εταιρεία βρίσκεται σε στενωπό, οι κρουνοί του Δημοσίου έχουν κλείσει εξαιτίας του σκανδάλου, που ακόμα διερευνάται, και ο χειρότερος φόβος είναι η μετατροπή της άλλοτε κραταιάς Siemens (με 2,5 χιλιάδες εργαζόμενους) σε ...γραφείο αντιπροσωπείας της πολυεθνικής.

Βουβή διαβούλευση

Στο εσωτερικό της Siemens εξελίσσεται αυτή την περίοδο μια βουβή διαβούλευση των επικεφαλής τμημάτων που έχουν εντολή να εξασφαλίσουν εκατοντάδες αποχωρήσεις από την εταιρεία σε δύο στάδια. Ενα μέχρι τον Σεπτέμβριο που κλείνει η χρήση 2008-2009 και το απώτατο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο πολυδιαφημισμένος τομέας ανάπτυξης συστημάτων ασφαλείας χαιρετά την Αθήνα, διατηρούνται μόλις 30 άτομα από τα 150 και όσοι επιθυμούν μετατάσσονται στην Καρλσρούη. Οι υπόλοιποι απολύονται «οικειοθελώς» με αποζημιώσεις συν μικρά bonus.

Σε αποψίλωση έχει περιέλθει και το ισχυρό Software Center της Αθήνας που απασχολεί υψηλού επιπέδου επιστήμονες, καθώς η Siemens εστιάζει πλέον στην πώληση προϊόντων και εγκαταλείπει τα μεγάλα projects και τις εταιρικές λύσεις. Ηδη 33 εργαζόμενοι μεταφέρονται στη Siemens Enterprise Networks που εξαγοράστηκε από την αμερικανική Gores, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων επικρίνει τη διοίκηση για έλλειψη στρατηγικής εν όψει της κρίσης, για έλλειμμα διορθωτικών μέτρων και στηλιτεύει τις παροχές προς τους υψηλόβαθμους.

Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες που φέρουν τη διοίκηση να διερευνά το ενδεχόμενο της πώλησης της έδρας της εταιρείας στην οδό Αρτέμιδος στο Μαρούσι αλλά και του ξενοικιάσματος των γραφείων στο Κρυονέρι.

Ανώτατο στέλεχος της Siemens ανέφερε πως αν ο δημόσιος τομέας διατηρηθεί φοβικός ή εχθρικός έναντι της εταιρείας και αν στο δίμηνο που απομένει δεν παραληφθούν έργα και δεν γίνουν πληρωμές, θα μπούμε μέσα. Θα έχουμε ζημιές και υποχώρηση του τζίρου μας κάτω από τα 345 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση (2007-2008). Δίχως ορατή ελπίδα ανάκαμψης, το διευθυντήριο του Μονάχου δεν θα διστάσει να μετατρέψει τη Siemens Ελλάδας σε ολιγοπρόσωπη αντιπροσωπεία, από εταιρεία με πολυσχιδείς δραστηριότητες, που όμως ήδη έχασε έναν βραχίονά της, την τηλεβιομηχανική της Θεσσαλονίκης.

Ενοχές και φρένο

Ηδη από τον περασμένο Ιανουάριο ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδας, Πάνος Ξυνής, με επιστολή του προς την κυβέρνηση και προς τα πολιτικά κόμματα, επιχείρησε να δώσει το νέο στίγμα της «καθαρής Siemens» κλείνοντας το κεφάλαιο των μαύρων ταμείων και του μαύρου πολιτικού χρήματος. Ωστόσο η κατάσταση δεν αναστράφηκε. Η δυσπιστία του Δημοσίου, ίσως και οι «ενοχές» κάποιων αξιωματούχων που μετείχαν στο πάρτι των παροχών πάσης φύσεως της Siemens, έχουν βάλει φρένο στις δουλειές της. Κάτι που διευκολύνει τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι λαμβάνουν θέσεις.

Ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως θα είναι σκληρός μήνας για πολλούς εργαζόμενους της Siemens, κάποιοι από τους οποίους ήδη έχουν πλημμυρίσει την αγορά με τα βιογραφικά τους. *

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: