Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Εσκεμμένες ανακρίβειες της κυβέρνησης για τις κάμερες


ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Με παραπλανητικές δικαιολογίες και εσκεμμένες ανακρίβειες η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο-άσπρο και να πείσει ότι η βεβιασμένη ψήφιση της τροπολογίας για τις κάμερες, κατά σκανδαλώδη παράκαμψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οφείλεται στην ολιγωρία της.

Για να δικαιολογήσει τις κάμερες, η κυβέρνηση κατηγορεί την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για καθυστέρηση Για να δικαιολογήσει τις κάμερες, η κυβέρνηση κατηγορεί την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για καθυστέρηση Χθες, μία ημέρα μετά τη γνωμοδότηση-κόλαφο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας δεν δίστασε να δώσει «μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας», ισχυριζόμενος ότι, αν και δεν όφειλε, ζήτησε τη γνώμη της ανεξάρτητης Αρχής, η οποία εξέφρασε άποψη, εκ των υστέρων, διότι αισθάνθηκε εκτεθειμένη απέναντι στην ελληνική κοινωνία!

Ξεχνά όμως ότι στις 22 Ιουνίου ήταν ο ίδιος που διαβεβαίωνε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι το νομοθέτημα που αφορά τις κάμερες και το DNA θα έρθει στη Βουλή, αφού έχει ολοκληρωθεί το διάστημα που απαιτείται για να εκφέρει γνώμη η ανεξάρτητη Αρχή.

Το ίδιο απαξιωτικός για την Αρχή εμφανίσθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να περιμένει κάποια Αρχή να κάνει διακοπές. Οταν η Αρχή είδε την πίεση της κοινής γνώμης που υπήρχε, αποφάσισε για τους δικούς της λόγους να εκφέρει την άποψή της».

Το χρονικό

Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαψεύδει και τους δύο:

- Στις 24 Ιουνίου εστάλη στην Αρχή από το υπουργείο Δικαιοσύνης η τροπολογία που πρωτοκολλήθηκε αυθημερόν. Ορίστηκαν αμέσως εισηγητές με την εντολή του προέδρου Χρ. Γεραρή να ετοιμαστεί η εισήγηση προς την ολομέλεια της Αρχής μέχρι 15 Ιουλίου.

- Στις 20 και 21 Ιουλίου κλήθηκαν όλα τα μέλη της Αρχής για συζήτηση.

- Στις 28 Ιουλίου εκδόθηκε η γνωμοδότηση. Δεκατρείς ημέρες πιο πριν, η κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε τη ρύθμιση.

Και όλα αυτά όταν ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Χρ. Γεραρής ήδη από την 1η Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης, είχε δημοσίως δηλώσει ότι η γνωμοδότηση θα εκδοθεί στο τέλος του μήνα, ενώ στις 16 Ιουλίου είχε εκδώσει ανακοίνωση, αδειάζοντας την κυβέρνηση ότι «δεν θα ήταν δυνατή η συζήτηση να παραπεμφθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο», όπως ανακριβώς εξακολουθεί να διατείνεται ο κ. Δένδιας. Ο υπουργός, χθες, ισχυρίστηκε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία στα θέματα ασφάλειας δεν προϋποθέτει άποψη της Αρχής, απέφυγε όμως να αναφέρει ότι ο Νόμος 2472/97 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων επιβάλλει την προηγούμενη γνωμοδότηση της Αρχής.

Νέες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, η 24ωρη λειτουργία των καμερών συνεχίζει να προκαλεί τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και νομικών.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι νομοθετεί αυθαίρετα σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και με αλαζονεία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. «Προσπαθούν να επιβάλουν τον "μεγάλο αδερφό" στην καθημερινότητά μας. Είναι προφανές: δεν ξέρουν πλέον τι κάνουν. Ας κάνουν επιτέλους ένα σωστό. Ας προκηρύξουν εκλογές, για να λυτρωθούν οι ίδιοι και ο τόπος».

Ο ΣΥΝ ζητεί από τον κ. Μαρκογιαννάκη να σταματήσει τον επικίνδυνο κατήφορο της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών· κατήφορο που τους φέρνει και σε ευθεία σύγκρουση με θεσμικούς φορείς της ίδιας της Πολιτείας, όπως είναι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. *

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: