Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

«Στην υγειά μας σύντροφε Σωκράτη»

За здоровье товарищ Сократис Кокалис!

Αυτό κι’αν είναι είδηση. Ο Σωκράτης Κόκκαλης που ουδέποτε είχε πατήσει το πόδι του σε επίσημη εκδήλωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα -τουλάχιστον τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια - εμφανίστηκε χθες τη νύχτα στη δεξίωση για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ρωσίας.
Σεμνός ο «γιος του Πέτρου», εμφανίστηκε μόνος του στην πρεσβεία και μόνος του απεχώρησε. Τον «Ρόκο», όπως θέλουν να τον ονομάζουν όσοι θέλουν να θυμίζουν την παραμονή του στην Ανατολική Γερμανία, λίγοι από τους παριστάμενους στη δεξίωση έσπευσαν να προσεγγίσουν. Ποιος ξέρει, ίσως οι περισσότεροι να ήταν «βάζελοι». Τι να τους κάνει όμως, όλους αυτούς ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, όταν δίπλα του είχε για πολύ ώρα και συνομιλούσε μαζί τους, πρώτον τον διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Αμύνης, Β. Βασιλάκο (και την ωραία σύζυγό του) και δεύτερον τον εκπρόσωπο της εταιρείας εξαγωγών ρωσικών οπλικών συστημάτων («Ροσομπορονεξπροτ»), κ. Μπαρτζώκα. Αφού συζήτησε μαζί τους για αρκετή ώρα στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας, στη συνέχεια όμως, ακολούθησε το πιο ενδιαφέρον. Άπαντες πήγαν σε «σεπαρέ» της πρεσβείας, όπου βρισκόταν ο νέος πρέσβης της Ρωσίας (γεωργιανής καταγωγής, παρακαλώ) και πλειάδα ρώσων στρατιωτικών, ένστολων.......
Το γεγονός ότι αν και σχεδόν ουδέποτε είχε εμφανιστεί σε επίσημη εκδήλωση, ο κ. Κόκκαλης βρέθηκε εκεί και όλη του την ώρα την διέθεσε για επαφές με άτομα που σχετίζονται με αγορές όπλων, οδηγεί την «φαντασία» το καθενός στην εκδοχή ότι κάτι καλό ψήνεται με τα «συντρόφια» της Μόσχας και τα «συντρόφια» της κυβέρνησης Καραμανλή.
Να υποθέσουμε ότι η παρουσία Κόκκαλη στη δεξίωση δείχνει ότι τα πράγματα στις ελληνορωσικές σχέσεις, στον τομέα των εξοπλισμών, έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε; Ως γνωστόν, η αγορά που έχει μπει εδώ και καιρό στο τραπέζι είναι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) αξίας σχεδόν 1,5 δίς. ευρώ. Βεβαίως, και άλλα οπλικά συστήματα. Το πρόβλημα με τα ΤΟΜΑ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Μυτιληναίος της ΕΛΒΟ (που στηρίζεται από γνωστή πολιτική «οικογένεια» της ΝΔ) θέλει συμπαραγωγή του άρματος στην Ελλάδα, αλλά οι Ρώσοι αρνούνται, λόγω της χαμηλής τιμής που προσφέρεται για κάτι τέτοιο.
За здоровье, λοιπόν, товарищ Сократис! Δηλαδή, «στην υγειά μας σύντροφε Σωκράτη», όπως του έλεγαν και τα συντρόφια στην πρεσβεία, με την απαραίτητη βεβαίως βοτκοποσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: