Το επόμενο βήμα στον εκλογικό της σχεδιασμό κάνει η κυβέρνηση, η οποία επιρρίπτει τις ευθύνες για το ιδιότυπο καθεστώς ακυβερνησίας, που κυριαρχεί, στο ΠΑΣΟΚ, με τον ισχυρισμό ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου συντηρεί την εκλογολογία. Ωστόσο την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός αυτός, στη Ρηγίλλης παραδέχονται πλέον ότι ο χρόνος «ζωής» της κυβέρνησης δεν υπερβαίνει τους εννέα μήνες.
Ο κ. Λ. Ζαγορίτης σε κομματική σύσκεψη που έγινε προ ολίγων ημερών, επεσήμανε στα στελέχη της ΝΔ ότι θα πρέπει να «κινούνται με ορίζοντα εκλογών τον προσεχή Μάρτιο, επειδή το ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας».
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος...
έσπευσε από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή να ανακοινώσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Παπούλια, προετοιμάζει το άλλοθί του για τις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο και οικοδομεί όλη του τη στρατηγική πάνω στο επιχείρημα ότι η χώρα δεν αντέχει προεκλογική περίοδο έξι μηνών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πέραν της «σκληρής επίθεσης» που εξαπέλυσε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη δήλωσή του ότι θα στηρίξει τον κ. Παπούλια για δεύτερη θητεία, αλλά μετά τις εθνικές εκλογές, τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι άψογος στα καθήκοντά του και ότι «ο Κ. Παπούλιας ενώνει».
Στρατηγική
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβρη και είναι βέβαιο ότι καλλιεργούν από τώρα το έδαφος προκειμένου να αιτιολογήσουν την απόφαση αυτή.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν παρεμβάσεις και κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι θα κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ ότι παρασύρει τη χώρα στη δίνη της εκλογολογίας, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του «ποντάρει» και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, στην προσπάθειά του να προσελκύσει ξανά τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί» και γύρισαν την πλάτη τους στη ΝΔ, στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Τη Δευτέρα, ο κ. Καραμανλής έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, το οποίο χαρακτήρισε «μείζον κοινοτικό θέμα». Επίσης κωδικοποίησε ως εξής τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες:
Ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενδυνάμωση του ρόλου της FRONTEX.
Προώθηση έμπρακτης κοινοτικής αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών-μελών και δίκαιη κατανομή των βαρών.
Υπογραφή των συμφωνιών επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών.
Μέχρι την υπογραφή των συμφωνιών αυτών να ισχύσουν και να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, μεταξύ χωρών προέλευσης και διέλευσης (όπως είναι η Λιβύη, η Τουρκία) σε διμερές επίπεδο, με χώρες που δέχονται κύματα ή μεγάλη ροή λαθρομεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Ναι» σε ανασχηματισμό, «όχι» εκλογές το φθινόπωρο
Το θέμα των αλλαγών στην κυβέρνηση ετέθη, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του ανασχηματισμού σε μια προσπάθεια να εκπέμψει ο κ. Καραμανλής το μήνυμα της ανανέωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει κανέναν λόγο να προσφύγει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι η ακατάσχετη εκλογολογία βλάπτει το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής κάθε άλλο παρά απέρριψε το ενδεχόμενο προώθησης διορθωτικών αλλαγών στην κυβέρνησή του μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, κάτι το οποίο είναι πιθανόν να γίνει -για επικοινωνιακούς λόγους- ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ετέθη και το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στον πρωθυπουργό να προωθήσει άμεσα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να δώσει τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου στις δικαστικές αρχές.
Πριν από 36 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου