Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Δεύτερο ένταλμα σύλληψης για Χριστοφοράκο

Δεύτερο ένταλμα σύλληψης για τον φυγόδικο της υπόθεσης Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο εξέδωσε την Κυριακή (28/6) το βράδυ ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός. Την Δευτέρα, το ένταλμα μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό προκειμένου να αποσταλεί στις δικαστικές αρχές της Γερμανίας, όπου κρατείται μετά τη σύλληψη του στη Βαυαρία.


Σχετικά links
Το νέο ένταλμα εμπεριέχει τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για το θέμα της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τη Saic για την αγορά του συστήματος ασφαλείας C4I το 2003.

Πάντως, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως στο κατηγορητήριο του δεύτερου εντάλματος σύλληψης οι παράνομες πράξεις, οι οποίες προσάπτονται στον Χριστοφοράκο σταματούν στο 2003, αφού μέχρι πρότινος ο ύποπτος φερόταν ως υπεύθυνος για παράνομες συναλλαγές το 2004. Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοφοράκος στον «πρώτο κύκλο» κατηγοριών είχε επιβαρυνθεί για προτροπή χρηματοδότησης των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις εθνικές εκλογές του 2004.

Επιπλέον η γερμανική δικαιοσύνη φαίνεται να ζητά από την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα σχετικά με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του πρώην μεγαλοστελέχους της Ζίμενς.

Συγκεκριμένα, οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η ανάκριση του κ. Χριστοφοράκου από τον ειδικό ανακριτη και με ποια ιδιότητα ανακρίθηκε αυτός, δηλαδή ως μάρτυρας ή ως ύποπτος. Ερωτήματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα.

Παράλληλα, στη Γερμανία αναμένεται να μεταβούν ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός και ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ευάγγελος Παντιώρας, ύστερα από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Δένδια, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου.

Κενά στην υπόθεση των μαύρων ταμείων

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ακόμα και αν εκδοθεί ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα, πολύ δύσκολα θα μπορέσει η δικαιοσύνη να στηρίξει τις κατηγορίες, αφού τα στοιχεία δεν είναι αρκετά. Μέχρι στιγμής, κανείς από τους κατηγορούμενους που έχουν απολογηθεί – εκ των οποίων οι τέσσερις κρατούνται στις φυλακές – δεν έχουν παραδεχθεί την ύπαρξη «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας.

Ωστόσο αξίζει να τονιστεί, πως οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου κατά την σύλληψη του από τις γερμανικές αρχές, είχαν δηλώσει πως οι χρηματοδοτήσεις κομμάτων από εταιρείες είναι συνήθης πρακτική στο εξωτερικό, πράγμα που εμμέσως αποδεικνύει πως ο κ. Χριστοφοράκος είχε προχωρήσει στην συγκεκριμένη ενέργεια.

Παράλληλα, στελέχη της μητρικής εταιρείας στη Γερμανία είχαν καταθέσει στη γερμανική δικαιοσύνη αποκαλύπτοντας πως όχι μόνο ο κ. Χριστοφοράκος είχε ζητήσει από την εταιρεία χρήματα για τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά η εταιρεία συνέχιζε να τα «χρηματοδοτεί» ως τα τέλη του 2008.


cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: