Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Από τη μεγάλη ευφορία στη μεγάλη ρήξη

Τον Ιούλιο του 2008, η ευφορία στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλη. Οι δημοσκοπήσεις έπνεαν ανέμους που φούσκωναν τα ποσοστά του πολιτικού σχηματισμού της Αριστεράς, που τον αναδείκνυαν ως τρίτη πολιτική δύναμη, με όχι και τόσο μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα.













Σε κάποια δημοσκόπηση, μάλιστα, η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου κατέγραφε το εντυπωσιακό 18%! Ομως σε λιγότερο από τρεις μήνες τα ποσοστά έπεσαν σημαντικά και τα μηνύματα που έφταναν στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνονταν με διαφορετικό τρόπο. Και αυτό σήμαινε και διαφορετική πολιτική.
Η «κοινή δράση»
Ο Αλέκος Αλαβάνος τον Σεπτέμβριο του 2008 υπέβαλε προτάσεις για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας το λιγότερο αμηχανία στην ηγετική ομάδα του ΣΥΝ, που σχεδίαζε τα πλάνα βάσει του τρίτου πόλου, που δεν περιλάμβανε στα σχέδια το ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνο τους ψηφοφόρους του. Και δεν έφτανε αυτό. Στη συνέχεια, και με αφορμή τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, που χαρακτηρίστηκαν εξέγερση, ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι δεν υπήρχαν περιθώρια συνεργασίας με το ΚΚΕ. Τότε, όπως είναι γνωστό, η Αλέκα Παπαρήγα είχε δηλώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων».
Ο Αλ. Αλαβάνος έδωσε το «παρών» στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, όπου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να παραιτηθεί Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του έστηνε βήμα βήμα τον τρίτο πόλο. Οι πληροφορίες λένε ότι στη συνέχεια, με συγκεκριμένες πράξεις, ο Αλαβάνος έστειλε μηνύματα που στην Κουμουνδούρου αποκωδικοποιήθηκαν με έναν τρόπο. Οτι δηλαδή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσε να αποχωρήσει από την ηγεσία του, ανεξάρτητα από την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, και χάραζε τη δική του, «αυτόνομη» ατζέντα......
Το ντιμπέιτ
Ετσι τον περασμένο Φεβρουάριο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και «κλιμακώνει» σταθερά, φτάνοντας στην απόφαση να πάει ο ίδιος στο ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές. Και στη συνέχεια να σπεύδει να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική προεκλογική ομιλία στην Αθήνα.
Το ντιμπέιτ ήταν η αφορμή να δημοσιοποιηθεί η πολιτική διαμάχη που για πολλούς υπέβοσκε για καιρό και τελικά ξέσπασε, με τον Αλέκο Αλαβάνο να αποφασίζει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση που έδωσε την περασμένη Τρίτη, όταν ρωτήθηκε εάν έχει μετανιώσει για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ερμηνεύτηκε αμέσως ως αμφισβήτηση των δυνατοτήτων του προέδρου του ΣΥΝ. «Δεν έχω καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει», είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Κουμουνδούρου, που σχολίασε ότι «το γυαλί ράγισε». Η συνέχεια ήταν δύο συνεδριάσεις. Της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία απείχαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Και στις δύο ο Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για όλους, εξηγώντας γιατί αποχωρεί. Οι εκκλήσεις κάποιων μελών να παραμείνει - μεταξύ αυτών και του Αλέξη Τσίπρα- δεν απέδωσαν. Και αυτό ήταν αναμενόμενο. Το γυαλί είχε ραγίσει και δεν ήταν δυνατό να κολλήσει.
Ο Κουβέλης
Ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας χθες την παραίτηση Αλαβάνου, είπε: «Δεν είναι η εικόνα του ΣΥΝ και κατ' επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη η οποία αντιστοιχεί στις προσδοκίες, αλλά και στην αγάπη των ανθρώπων που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο,τι ακολουθήσει θα δείξει εάν το οικοδόμημα με τις συνιστώσες θα αντέξει και εάν εντός του ΣΥΝ οι τάσεις «έλαβαν το μήνυμα» που εξέπεμψε η ηγεσία του ΣΥΝ.

enet μέσω kafeneio-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: