Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Η παραίτηση Αλαβάνου και η διαμάχη με τον Τσίπρα



H πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ του ζήτησε να το ξανασκεφθεί, αλλά ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έδειξε να αλλάζει γνώμη. Αλλωστε η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την σφοδρή προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Στην αρχική του ομιλία ο Α. Αλαβάνος αναφέρθηκε σε μια σειρά από λάθη που έγιναν κατα την γνώμη του τόσο πριν όσο και στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να συσπειρώσει την νεολαία μετά τις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16 και τον Δεκέμβρη, πράγμα που απέδωσε στο γεγονός ότι δεν αντιμετωπιστηκαν έγκαιρα οι επιθεσεις εναντίον του κόμματος.

Για την προεκλογική περίοδο μίλησε για λάθη στην σύνθεση του ψηφοδελτίου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τοποθέτηση του Δ.Παπαδημούλη στην τρίτη θέση . «Δεν φροντισαμε να ξεχωρίσουμε τους εσωκομματικούς συσχετισμούς από την εκπροσώπηση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί η πρώτη θέση στον επιτυχημένο ευρωβουλευτή του ΣΥΝ και η δευτερη στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε λόγο για "καταστροφική" στοχοθεσία εν όψει ευρωεκλογών όταν ο ΣΥΝ έβαζε τον πήχη στην εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών. Ο κ. Αλαβάνος μίλησε για κλίμα υπεραισιοδοξίας που δημιουργήθηκε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως είπε, εκπορεύτηκε και από συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρία δημοσκοπήσεων.

Οι προηγούμενες διαφωνίες επι της τακτικής δεν δικαιολογούσαν την παραίτηση, οι λόγοι της οποίας έγιναν φανεροί στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του Α.Αλαβάνου. Ο πρόεδρος της Κοιν. Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας και μια ομάδα στενών συνεργατών του υπονόμευε την θέση του την ίδια στιγμή που διέδιδαν ότι ο ίδιος προσπαθούσε να ροκανίσει την θέση του Τσίπρα.

Είπε ακόμη ότι ήθελε να παίξει κάποιο ρόλο για το καλό του κόμματος και δεν θεωρούσε σωστό τον παραμερισμό του. Επομένως είχε μπροστά του τρείς λύσεις. Την ανοιχτή διαφωνία, την σιωπή και την παραίτηση, την οποία τελικώς επέλεξε ως την πλέον σωστή επιλογή.Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Αλαβάνου που έδωσε το κλίμα μιας "δύσκολης σχέσης" μεταξύ του ιδίου και του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα που κατέληξε να πάρει χαρακτήρα σφοδρής προσωπικής αντιπαράθεσης.

Ο Αλ Τσίπρας που πήρε τον λόγο τελευταίος επιβεβαίωσε τα προηγούμενα. Παρ ότι είπε ότι “δεν θελω να φυγεις» άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο Αλαβάνος διεκδικούσε ένα είδος πρωτοκαθεδρίας στο κόμμα. Και ακόμη ότι παρά την γενναία χειρονομία που είχε κάνει αναδεικνύοντας τον ίδιο(δηλαδή το Τσίπρα) πρόεδρο του κόμματος , δεν κάταφερε να "υπερβεί τον ευατό του" και να αποδεχθεί ότι άλλος πλέον βρισκόταν στο τιμόνι.

Παίρνοντας ξανά το λόγο, ο Αλαβάνος είπε ότι πράγματι προσπάθησε μερικές φορές να παρέμβει, αλλά το έκανε με κίνητρο όχι την ανάκτηση της εξουσιας που ο ίδιος είχε παραχωρήσει αλλά την βοήθεια στο κόμμα.
Δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει ως απλό μέλος τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εξακολουθεί να πιστεύει στην αποστολή του.

Παρά την αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας του Οργάνου(τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας δήλωσαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του) και παρ ότι το κλίμα της συνεδρίασης ήταν φιλικό και ενωτικό ως προς το μέλλον του ΣΥΝ ο Α.Αλαβάνος επέμεινε στην απόφαση της παραίτησης. Οριστικά, πάντως, το θέμα φαίνεται ότι θα λήξει στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: