Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Σε ρόλο συμβούλου ο Economist για τα Μάρμαρα


Με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης ο Economist δίνει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να χειρισθεί το θέμα η ελληνική κυβέρνηση. Το Βρετανικό περιοδικό αναγνωρίζει ότι το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα «υποστηρίζεται ευρέως» ακόμη και από αυτούς που «θεωρούν ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».

Εκτιμά όμως ότι υπάρχει μια «σκλήρυνση» της στάσης της Ελλάδας. Η σημερινή κυβέρνηση «σκλήρυνε» τη θέση της σε σχέση με την προκάτοχο της που ήταν διατεθειμένη να «συνεργασθεί» με το Βρετανικό Μουσείο για «δανεισμό» και «κοινή έκθεση των Μαρμάρων», γράφει.

Εάν ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα, τότε όλα τα Μουσεία του κόσμου θα αδειάσουν, υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό, που στην συνέχεια απαριθμεί διάφορα εκθέματα που βρίσκονται στα Μουσεία της Δύσης και θα έπρεπε να «επαναπατρισθούν» στις χώρες προέλευσης εάν υπερίσχυε η ελληνική άποψη.



Το ελληνικό αίτημα απειλεί να τορπιλίσει τις διεθνείς πρωτοβουλίες για «δανεισμό» των εκθεμάτων μεταξύ Μουσείων. Τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο θα θορυβηθούν και θα κρατούν τα εκθέματα αποκλειστικά δικά τους υπό τον φόβο να τα χάσουν. Εάν ο στόχος των Μουσείων είναι να βλέπουν όλο και περισσότερα εκθέματα όσο περισσότεροι γίνεται, τότε «πρέπει να βρεθεί» μια συμβιβαστική λύση, σημειώνει ο Economist που προτείνει προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το εξής:

Να αποδεχθεί την πρόταση του Βρετανικού Μουσείου για δανεισμό των Μαρμάρων. Οι Βρετανοί θα αναγκασθούν να στείλουν κάποιο «κομμάτι». Εάν οι Έλληνες το κρατήσουν και δεν το επιστρέψουν το θέμα των Μαρμάρων τελειώνει εκεί. Εάν όμως το επιστρέψουν, τότε το Βρετανικό Μουσείο θα αναγκασθεί να «δανείσει» όλο και περισσότερα εκθέματα. «Κάνοντας μικρά βήματα οι Έλληνες μπορεί να πείσουν τους Βρετανούς να κάνουν το μεγάλο άλμα», καταλήγει το άρθρο του Economist.

foreignpress-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: