Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

Διάγγελμα του αρχηγού της “Χαμάς” Khaled Meshaal, ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό στη Μ. Ανατολή


Χθες το βράδυ ο Khaled Meshaal, με μια συγκλονιστική ομιλία, που μετάδωσαν σε απευθείας σύνδεση με τη Δαμασκό όλοι οι αραβικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, προσδιόρισε με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις του κόμματός του, που έχει κερδίσει τις δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές στην Παλαιστίνη (2006).
Το Διάγγελμα του Khaled Meshaal, έχει τεράστια πολιτική σημασία για δύο λόγους:
1. Προσδιορίζει απευθείας και επισήμως τις θέσεις της “Χαμάς”. Οι επίσημες θέσεις της μεγαλύτερης Παλαιστινιακής παράταξης διαψεύδουν όσους κατηγορούν την οργάνωση για αδιαλλαξία και μάλιστα ως τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για θέσεις που έχουν επανειλημμένα και για 61 χρόνια, εκφραστεί από τους Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, Ε.Ε., αλλά και ΗΠΑ). Θέσεις ρεαλιστικές, πολιτικές, που στην ουσία ταυτίζονται με ότι θεωρεί διαλλακτική πολιτική η δύση.
2. Με την απελευθέρωση του Aziz Dweik, προέδρου της Παλαιστινιακής Βουλής, ο Αμπάς (προσωρινός πρόεδρος αφού η θητεία του έχει λήξει στις 8 Γενάρη του 2009 και παραμένει πρόεδρος με δική του απόφαση, επικαλούμενος την απουσία του Συνταγματικά προέδρου της Βουλής), που δεν έχει τη στήριξη, όχι μόνον της «Χαμάς», αλλά ούτε και των οργανώσεων «Φατάχ» και «Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο», διαφαίνεται ότι εγκαταλείπεται και από τις ΗΠΑ.
Ο Αμπάς, μειοψηφία στην οργάνωση της «Φατάχ», λόγω της φιλοαμερικάνικης πολιτικής του (έχει καλέσει μέχρις Αμερικανό στρατηγό για να εκπαιδεύει την Παλαιστινιακή Αστυνομία), ουσιαστικά τίθεται εκτός πολιτικής σκηνής, αφού την προεδρία θα αναλάβει ο Aziz Dweik, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
Τα βασικά σημεία του Διαγγέλματος που έκανε απόψε ο Khaled Meshaal, έχουν ως εξής:
- Αναμένουμε την αλλαγή πολιτικής που εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η πολιτική του Ομπάμα είναι αλλαγή στο ύφος και τον τόνο των λόγων προς τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο και την καλωσορίζουμε. Όμως, δεν μας μαγεύει ο όμορφος λόγος αλλά αναζητούμε αλλαγή πολιτικών κι αυτό είναι η βάση για να κρίνουμε.
- Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν τεράστια ευθύνη για την αδιαλλαξία και την εξτρεμιστική πολιτική του Ισραήλ.
- Οι ΗΠΑ οφείλουν ν’ αποσύρουν τον στρατηγό Ντάιτον από τη Δυτική Όχθη, που εκπαιδεύει Παλαιστινιακές δυνάμεις και συντονίζει Ισραηλινές και Παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας
- Είναι αναγκαία μια Παλαιστινιακή-Αραβική στρατηγική για την αντιμετώπιση του Ισραήλ, στρατηγική που θα ενώνει την Αντίσταση με την πολιτική.
- Η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ ανέτρεψε κάθε διαπραγμάτευση.
- Η γη είναι περισσότερο σημαντική από την εξουσία.
- Πρώτα Απελευθέρωση και μετά κράτος.
- Η ελάχιστη απαίτηση είναι ένα κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και με το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στη γη τους.
- Καμία χώρα του κόσμου δεν έχει το δικαίωμα ν’ απαγορεύει στους Παλαιστίνιους την Αντίσταση. Η αντίσταση είναι μέσο κι όχι σκοπός.
- Ο Παλαιστινιακός λαός, μέχρι στιγμής, δεν έχει άλλες επιλογές.
Πηγή: Aljazeera


Σχόλιο:
Με αυτή την πολιτική κίνηση ματ, ο Khaled Meshaal γίνεται -μετά την εκλογική νίκη της “Χαμάς” (2006)- ο αδιαμφισβήτητος εκφραστής των πόθων και των αγώνων του Παλαιστινιακού λαού.
Με σαφήνεια προσδιόρισε ότι η “Χαμάς” επιζητεί ένα κράτος στα εδάφη του 1967, δηλαδή ότι απαιτούν ΟΗΕ, Ε.Ε., Αμερικανοί… και συνεπώς η λάσπη περί τρομοκρατίας και αδιαλλαξία πάει περίπατο…
Συσπειρώνει πάνω του όλες τις Παλαιστινιακές οργανώσεις (Χαμάς, Φατάχ, Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης)…
Αναδύεται στην Παλαιστινιακή πολιτική σκηνή -για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Γιάσερ Αραφάτ- ένας σοφός πολιτικός ηγέτης που γνωρίζει και μπορεί να συνδέσει την Αντίσταση για πατρίδα με το διεθνές πολιτικό παιχνίδι…
Τώρα η καυτή πατάτα στους μάγειρους της δύσης: θα αποδεχτούν όλα όσα διακήρυσσαν και έθεταν ως προϋποθέσεις για την Παλαιστίνη, ή θα εφεύρουν κάτι «νέο» ως πρόσχημα υποστήριξης του χωροφύλακα των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή;

Άσχετο;
Στην Ελλάδα, όσοι τον θεωρούσαν τρομοκράτη -επισήμως και ανεπισήμως- τώρα θα τρέχουν και θα παρακαλούν για μια φωτογραφία μαζί του;

sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια: