Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Αλέκος Αλαβάνος: Να δούμε από την αρχή τους ρόλους στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοκριτική, αλλά και κριτική: Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για έλειμμα πολιτικής
Με έναν μικρό σεισμό, παρομοίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλέκος Αλαβάνος, εκτιμώντας όμως ότι οι μετασεισμικές δονήσεις δεν θα κρατήσουν πολύ. Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως μετάνοιωσε για την ανάδειξη του τελευταίου στην προεδρία του ΣΥΝ, αλλά πρόσθεσε πως θα 'πρεπε να ξαναδούν από την αρχή τους ρόλους που έχουν.
"Δεν μπορούμε να λέμε ότι είχαμε την τέλεια πολιτική και φέραμε αυτό το αποτέλεσμα" σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει εντός των κόλπων του κόμματος, σχετικά με τα αίτια της ήττας, τόνισε ότι ζητούμενο δεν είναι να "μοιραστούν τα ιμάτια μέσα στον ΣΥΝ, αλλά να βγουν οι πολιτικές του κόμματος στον κόσμο".
Ο Αλέκος Αλαβάνος προχώρησε σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι του αναλογεί σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το εκλογικό αποτέλεσμα, εξαιτίας και της θέσης του ως προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ουδέποτε σκέφτηκε να παραιτηθεί. Όσον αφορά στο ηγετικό μοντέλο που ενδείκνυται για το ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι το μοντέλο της συλλογικότητας προκαλεί τριβές, τόνισε όμως ότι ισχύει η αντίληψη και του Αλέξη Τσίπρα, "πως η Αριστερά πρέπει να λειτουργήσει μακριά απο αρχηγοκεντρικά μοντέλα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και στο ανώτατο ηγετικό επίπεδο
Απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής, σημειώνοντας ότι οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν την ανάγκη βελτιώσεων και διορθώσεων στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Κριτική στην κυβερνητική πολιτική.......
Σχολιάζοντας τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Κάνοντας αναφορά στο θέμα των μεταναστών τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετάσχει στη διακομματική επιτροπή ,διευκρινίζοντας,όμως,ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλοθι και νομιμοποίηση σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις.
"Οι μετανάστες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού ,ο ρατσισμός δεν είναι η λύση", σημείωσε ,αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι πρέπει να ανασάνουν οι υποβαθμισμένες περιοχές. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει στην σύνοδο κορυφής το ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης των μεταναστών σε όλη την Ε.Ε., καθώς και την ανάγκη να προβλεφθούν ειδικά κονδύλια για την κατασκευή χώρων υποδοχής. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διοργανώσει ημερίδα για τη μετανάστευση.
Ο Αλέκος Αλαβάνος καταλόγισε στην κυβέρνηση και ευθύνες για την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα πρόληψης των πυρκαγιών, υποστηρίζοντας ότι κινείται και ενεργεί, με βάση τα... δελτία της ΕΜΥ.
Τέλος, αναφερόμενος στα ζητήματα Οικονομίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρωστά και έκανε λόγο για την ανάγκη ενός ισχυρού εθνικού τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και την κατάργηση του Τειρεσία καθώς -όπως σημείωσε- δεν μπορεί το κράτος να είναι διώκτης.
*Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να διοργανωθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Μιχάλη Παπαγιαννάκη, το Σεπτέμβριο.

kafeneio-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: