Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο Ιράν


Εν μέσω ταραχών στην Τεχεράνη ανανεώνει τη θητεία του ο Μ. Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με το 62,6% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σαντέκ Μαχσουλί.

Ο Αχμεντινετζάντ έλαβε 24.527.516 ψήφους, επί συνόλου 39.165.191 των ψηφοδελτίων από τα οποία τα 409.389 ήταν άκυρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο βασικός αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ, ο μετριοπαθής πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσείν Μουσαβί, έλαβε 13.216.411 ψήφους και ποσοστό 33,75%. Ο συντηρητικός Μοχσέν Ρεζάι έλαβε το 1,73% των ψήφων και ο μεταρρυθμιστής Μέχντι Καρουμπί το 0,85%.

Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε στο 85% σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Άλι Χαμενέι, ζήτησε από τους ηττημένους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών να αποφύγουν τις προκλήσεις και να υποστηρίξουν τον νικητή, τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Ο εκλεγμένος και σεβαστός πρόεδρος είναι πρόεδρος όλου του ιρανικού έθνους και όλοι, περιλαμβανομένων και των χθεσινών ανταγωνιστών του, πρέπει ολόψυχα να τον υποστηρίξουν και να τον βοηθήσουν», αναφέρει σε ανακοίνωση του που διαβάστηκε στην τηλεόραση.

«Οι οπαδοί τόσο του εκλεγμένου υποψήφιου όσο και των άλλων σεβαστών υποψηφίων θα πρέπει να αποφεύγουν την οποιαδήποτε προκλητική συμπεριφορά ή δήλωση», τονίζει ο Αγιατολάχ αλι Χαμενέι.

συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: