Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Νέο G2 αντί για το «αρχαίο» G8 και το «ξεχειλωμένο» G20

Στη στήριξη των τραπεζών, την αύξηση των δαπανών και σε περισσότερα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ελπίζουν οι ηγέτες της G20, προκειμένου να απεγκλωβίσουν την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση μέχρι το τέλος το 2010, σύμφωνα με έκθεση της G20 που αναρτήθηκε σήμερα στη διαδικτυακή σελίδα των Financial Times. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση των 24 σημείων, που δημοσιοποιείται λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος της G20 στο Λονδίνο, η υπάρχουσα δημοσιονομική επεκτατικότητα θα αυξήσει τις παγκόσμιες εκροές τουλάχιστον κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες και θα δημιουργήσει περισσότερες από 20 εκατ. θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες της G20 δεσμεύονται επίσης «να τακτοποιήσουν στρατηγικές εξόδου από τις αναγκαίες επεκτατικές πολιτικές, εργαζόμενες από κοινού για να αποτραπούν ακούσιες συνέπειες επί των άλλων».Όσον αφορά στον χρυσό, θα ζητηθεί από το ΔΝΤ να καταθέσει προτάσεις για να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τις συμφωνημένες πωλήσεις χρυσού στη βοήθεια και στήριξη των φτωχών χωρών.

Όμως, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι κρατούν πλέον χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Από τις Συνόδους του G8 λείπουν αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, ενώ η «Ομάδα των 6», θεωρείται πια απαρχαιωμένος και αναποτελεσματικός. Αν και μετρούν μόλις μια δεκαετία, εξίσου αναποτελεσματικές κρίνονται και οι Σύνοδοι του G20. Οι συγκεντρώσεις εκπροσώπων των 19 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θυμίζουν περισσότερο πάρτι, παρά μια ομάδα ανθρώπων που καλείται να δράσει.

Αυτό που έχει ανάγκη ο πλανήτης, λένε ιστορικοί, οικονομολόγοι, αναλυτές, είναι ένα G2 στη θέση του «απαρχαιωμένου» G8 ή του «ξεχειλωμένου» G20

Το σύνθημα δόθηκε από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας: Μόνον η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο μπορούν να σώσουν την οικονομία από την ύφεση. Μαζί τους έσπευσαν να συμφωνήσουν ιστορικοί, οικονομολόγοι, αναλυτές και έγκυρα έντυπα. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος, λένε, είναι ένα G2 στη θέση του «απαρχαιωμένου» G8 ή του «ξεχειλωμένου» G20.

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: