Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης»

Ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ υπέβαλλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ώστε να ανοίξει ο δρόμος σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής συνεννόησης» στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς.

«Ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Μαμχούντ Αμπάς. Η παραίτηση αυτή τίθεται σε ισχύ από τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης το αργότερον μέχρι το τέλος του μήνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η κίνηση έχει ως στόχο «την υποστήριξη των προσπαθειών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης με στόχο την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σαλάμ Φαγιάντ ορίσθηκε πρωθυπουργός τον Ιούνιο 2007 μετά τη διάλυση της κυβέρνησης που είχε σχηματισθεί από τη Χαμάς έπειτα από τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας από την ισλαμιστική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Διάλογος συμφιλίωσης ανάμεσα στον Μαχμούντ Αμπάς και τη Χαμάς ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου στην Αίγυπτο.

"Να συνεχίσει το έργο του μέχρι να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των συνομιλιών που γίνονται υπό την αιγίδα της Αιγύπτου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού» κάλεσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος σήμερα υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του ώστε να ανοίξει ο δρόμος σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής συνεννόησης» στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με πηγή του γραφείου του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, η παραίτηση της κυβέρνησης του Σαλάμ Φαγιάντ θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Αμπάς να ζητήσει από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να παραμείνει στην θέση του ή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: