Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ο Ζορμπάς για την κουκούλα

zormpass.bmp Όχι μόνο η κουκούλα, αλλά και το κράνος και το μαντήλι θα εμπίπτουν στις διατάξεις του προς ψήφιση νόμου, δήλωσε σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο REAL FM ο υπουργός της Δικαιοσύνης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιβαρυντική την περίπτωση στη διάπραξη αξιόποινης πράξης, όταν κάποιος φέρει κουκούλα, ή οτιδήποτε συντελεί στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών του.
Σε ερώτηση σχετικά με τη θέσπιση του αξιοποίνου της κουκούλας, όπως εξαγγέλθηκε από τον υπουργό της Δικαιοσύνης, ο πρώην Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τ. πρόεδρος της Αρχής για το μαύρο χρήμα απάντησε ως εξής:
«Oι εν θερμώ επιχειρούντες να νομοθετήσουν ελησμόνησαν, εν προκειμένω, την έννοια και τον ορισμό του εγκλήματος.
Στοιχείο της λογικής δομής της έννοιας εγκλήματος είναι η πράξη, δηλαδή, όπως διδάσκουν οι θεωρητικοί του Ποινικού Δικαίου, η εκούσια εξωτερική συμπεριφορά του ανθρώπου, που συνιστά εξωτερικώς εκδηλούμενη συγκεκριμένη δράση προς έτερον.
Είναι προφανές, ότι δεν συνιστά τέτοια δράση, έχουσα κοινωνική σημασία, η κάθε μορφής ενδυματολογική εμφάνιση του ατόμου. Δεν είναι καν πράξη αποτελούσα αντικείμενο νομικής εκτιμήσεως και, συνεπώς κείται εκτός της δομής της εννοίας του εγκλήματος.
Περισσότερη προσοχή σε τέτοιου είδους νομοπαρασκευαστικές πρωτοβουλίες δε θα έβλαπτε το κύρος του θερμόαιμου νομοθέτη των άτυχων ημερών μας»
.

kentri

Δεν υπάρχουν σχόλια: