Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η βρετανική κυβέρνηση σε ρόλο «Μεγάλου Αδελφού»




Εκατομμύρια Βρετανοί που είναι μέλη σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, κινδυνεύουν, πολύ σύντομα, να βρεθούν φακελωμένοι από την κυβέρνηση. Σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τη δράση τρομοκρατικών ή εγκληματικών οργανώσεων μέσω διαδικτύου, οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποχρεώσουν σελίδες όπως το Facebook και το MySpace, να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων στις οποίες θα κρατούνται στοιχεία για τη διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών τους.

Η ιδέα είναι να συλλέγονται πληροφορίες για κάθε τηλεφωνική κλήση, κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάθε σελίδα που επισκέπτονται οι Βρετανοί χρήστες του διαδικτύου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ελεγχθεί το περιεχόμενο αυτών. Οι αρχές, δηλαδή, προσπαθούν να διαμορφώσουν εικόνα για το προφίλ των χρηστών ελέγχοντας τις επαφές τους. Η πρόταση αυτή βασίζεται σε μία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκδόθηκε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο και σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των χρηστών του διαδικτύου.

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναλάβει ρόλο «Μεγάλου Αδελφού» έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Μ. Βρετανία. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βρετανίας, Tom Brake, δήλωσε «Το σενάριο παρακολούθησης των τηλεφωνημάτων και των ηλεκτρονικών μας μηνυμάτων είναι το πιο ακριβό κεφάλαιο κατασκοπείας στην ιστορία. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης καθώς εκεί διακινούνται πληροφορίες για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αλλά και οι πολιτικές απόψεις του κάθε ατόμου». O Chris Kelly, υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων στο Facebook, επισήμανε ότι πίσω από αυτή την πρόταση, την οποία χαρακτήρισε ως πέραν των ανεκτών ορίων, βρίσκονται διαπλεκόμενοι πολιτικοί.

Στη Μ.Βρετανία περισσότεροι από 25 εκατ. Πολίτες είναι μέλη σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ½ του πληθυσμού της χώρας.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: