Παράνομοι καταυλισμοί αστέγων στις ΗΠΑ
The New York Times
Ως συντονιστής προγραμμάτων στο κέντρο αστέγων της Καλιφόρνιας, ο Πολ Στακ έχει συνηθίσει να βλέπει ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από τη μοίρα. Αυτό που δεν είχε δει έως τώρα είναι ανθρώπους να ζουν σε σκηνές και υπόστεγα στο κοντινό άδειο οικόπεδο των σιδηροδρομικών εγκατατάσεων. «Ολοι αυτοί εμφανίστηκαν ξαφνικά πριν από 18 μήνες», λέει ο κ. Στακ. «Τη μια μέρα δεν υπήρχε τίποτε. Την άλλη ένα πλήθος ανθρώπων έμενε εκεί».
Οπως και δεκάδες άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, το Φρέσνο της Καλιφόρνιας βρίσκεται αντιμέτωπο μ’ ένα δυσάρεστο deja vu: την εμφάνιση των σύγχρονων «Χούβερβιλ», παράνομων καταυλισμών αστέγων που θυμίζουν, σε μικρότερη κλίμακα, τις παραγκουπόλεις της εποχής της Μεγάλης Υφεσης. Στη συνέντευξή του, την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος Ομπάμα κλήθηκε ευθέως να σχολιάσει το θέμα και απάντησε λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο παιδιά και οικογένειες να ζουν χωρίς στέγη σε μια χώρα τόσο πλούσια όσο η δική μας».
Οπρα Γουίνφρεϊ
Παρότι οι άστεγοι ήταν ανέκαθεν μέρος του τοπίου στις μεγάλες πόλεις όπως το Λος Αντζελες και η Νέα Υόρκη, αυτές οι νέες παραγκουπόλεις έχουν δημιουργηθεί σε ανόμοιους τόπους, όπως το Νάσβιλ, η Ολύμπια ή η Πετρούπολη. Στο Σιάτλ, οι άστεγοι που ζουν στον καταυλισμό της περιοχής τον αποκαλούν Νίκελσβιλ, μια όχι και τόσο κολακευτική αναφορά στον δήμαρχο, Γκρεγκ Νίκελς. Οι άστεγοι του Σακραμέντο ανάγκασαν τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, να αναγγείλει σχέδιο για τη μεταφορά του καταυλισμού τους σε γειτονικό οικόπεδο. Αυτό έγινε αφού η πρόσφατη επίσκεψη της Οπρα Γουίνφρεϊ πυροδότησε τέτοια μανιώδη προσέλευση των ΜΜΕ, που κάποιοι απαυδισμένοι άστεγοι διαμαρτυρήθηκαν για την υπερβολική έκθεσή τους στο φως της δημοσιότητας και δήλωσαν ότι απλά θέλουν να τους αφήσουν ήσυχους.
Το πρόβλημα στο Φρέσνο είναι διαφορετικό, πρώτον γιατί είναι χρόνιο και δεύτερον γιατί δεν προσελκύει τα ΜΜΕ. Οι άστεγοι της περιοχής είχαν προ καιρού εξοργιστεί με τις διακυμάνσεις στις εποχικές θέσεις εργασίας στη γεωργία, αλλά τώρα η ύφεση έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο χάσμα, δημιουργώντας εκατοντάδες νέους άστεγους, από οδηγούς φορτηγών έως ηλεκτρολόγους. «Αυτοί είναι άνθρωποι ικανοί, οι οποίοι εργάζονταν καθημερινά για ένα μέσο μισθό ή και καλύτερο και οι οποίοι έως πρότινος μπορούσαν να συντηρούν ένα σπίτι με τα έσοδά τους», δήλωσε ο Μάικλ Στουπς, στέλεχος της εδρεύουσας στην Ουάσιγκτον Εθνικής Συμμαχίας για τους Αστεγους.
Βία, πορνεία, ναρκωτικά
Ο αυξανόμενος αριθμός των αστέγων στο Φρέσνο, μια πόλη 500.000 κατοίκων, αποτέλεσε έκπληξη. Αξιωματούχοι της πόλης περιγράφουν ότι υπάρχουν τρεις μεγάλοι καταυλισμοί κοντά στο κέντρο και μικρότερες εγκαταστάσεις κατά μήκος των δύο αυτοκινητοδρόμων. Ολοι μαζί οι άστεγοι φθάνουν τους 2.000, σύμφωνα με τον Γκρέγκορι Μπάρφιλντ, υπεύθυνο για θέματα αστέγων της πόλης, ο οποίος δηλώνει ότι η χρήση ναρκωτικών, η πορνεία και η βία συνηθίζονται στους καταυλισμούς. «Ολα αποτελούν μέρος μιας οικονομίας του υπόκοσμου», είπε ο κ. Μπάρφιλντ. «Αυτά συμβαίνουν όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να επιβιώσει».
Στη διάρκεια της ημέρας ο καταυλισμός μοιάζει ειρηνικός. Αμερικανικές σημαίες στολίζουν τις σκηνές, κάποιοι ταΐζουν κατοικίδια, άλλοι ανάβουν φωτιές και κουβεντιάζουν. Τη νύχτα όμως ο κίνδυνος είναι πραγματικός. «Το όνειρό μας είναι απλό», λέει η κ. Σμιθ, η οποία έχει χάσει ένα μάτι σε ένοπλη επίθεση: «Να φύγουμε από ’δω, να αποκτήσουμε σπίτια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου