Το πρώτο «καμουφλαρισμένο» βήμα για την εφαρμογή διατάξεων του Χωροταξικού για τον τουρισμό, που προσέκρουσε στη γενική κατακραυγή των σημαντικότερων φορέων (ΤΕΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) και των οικολογικών οργανώσεων, επιχειρεί ο κ. Σουφλιάς, προωθώντας σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την περιοχή οικοανάπτυξης στην Ολυμπο της Καρπάθου και τη γειτονική νησίδα Σαρία. Αφορά έκταση 155 χιλιάδων στρεμμάτων, από τα οποία τα 102 χιλιάδες είναι χερσαίες εκτάσεις, ενώ τα υπόλοιπα θαλάσσιες, στις οποίες επιτρέπονται οι υποβρύχιες δραστηριότητες. Ειδικά η Σαρία, που στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί να πουληθεί σε ιδιώτες με στόχο την τουριστική ανάπτυξη, περιλαμβάνεται στην ομάδα νησιών του χωροταξικού για τον τουρισμό, στην οποία μπορεί να αναπτυχθούν κάμπινγκ και μικρές τουριστικές μονάδες έως 100 κλινών. Με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Σουφλιάς χαρακτηρίζεται ζώνη προστασίας της φύσης, αλλά δίνεται το δικαίωμα να δομηθούν κτίρια παραδοσιακού ύφους με επιφάνεια έως 60 τετραγωνικά. Ηπια οικιστική ανάπτυξη προωθείται για την Ολυμπο, όπου προβλέπονται διώροφα με βάση τις διατάξεις τής εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ στον Αγιο Μηνά ήπια τουριστική δραστηριότητα, με τους όρους που αναφέρονται στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Στην περιοχή οικοανάπτυξης επιτρέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων σε απόταση 150 μέτρων από την ακτή, αλλά προβλέπονται και κάθετοι δρόμοι.
Στην περιοχή οικοανάπτυξης επιτρέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων σε απόταση 150 μέτρων από την ακτή, αλλά προβλέπονται και κάθετοι δρόμοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου