Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ελεύθερος τέλη του έτους ο «Περίανδρος»

Στο Εφετείο μειώθηκε στο μισό η ποινή του για την επίθεση της Χρυσής Αυγής κατά φοιτητών το 1998, από την οποία τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι ο Δημ.Κουσουρής.

Ως το τέλος του 2009 θα έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του ο γνωστός ως «Περίανδρος» Αντ.Ανδρουτσόπουλος, από τα «πρωτοπαλήκαρα» της Χρυσής Αυγής που τον Ιούνιο του 1998 με ομάδα ακροδεξιών είχε τραυματίσει βαρύτατα τον φοιτητή Δημ.Κουσουρή και άλλους φοιτητές, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο μείωσε την αρχική ποινή των 21 ετών κάθειρξης σε 12, καθώς έκρινε μεν ομόφωνα τον Ανδρουτσόπουλο ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία κατά του Κουσουρή, αλλά μετέτρεψε την ίδια κατηγορία όσον αφορά τον τραυματισμό των υπόλοιπων φοιτητών σε «επικίνδυνη σωματική βλάβη».

Ουσιαστικά δηλαδή στο Εφετείο κρίθηκε ότι η ομάδα των χρυσαυγιτών με τον Περίανδρο είχαν σαν στόχο τον συγκεκριμένο φοιτητή, ενώ η επίθεση εναντίον των υπολοίπων δεν είχε τα ίδια χαρακτηριστικά!

Η μετατροπή της ποινής έγινε με βάση και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που οδήγησε στην παραγραφή του εγκλήματος και άρα της ποινικής δίωξης. Ετσι, σε συνδυασμό με την απόφαση η νέα ποινή να ισχύει από την πρώτη ημέρα κράτησής του, ουσιαστικά αφήνει ελεύθερο το δράστη τους επόμενους μήνες.

Επιβράβευση στη φυγοδικία

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρουτσόπουλος μετά το έγκλημα κρυβόταν επί χρόνια και παραδόθηκε λίγους μήνες μετά την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

Ουσιαστικά, η μετατροπή της κατηγορίας για την επίθεση στα δύο εκ των τριών θυμάτων του, επιβράβευσε αυτή τη φυγοδικία.

Η πρωτόδικη απόφαση αφορούσε τρια κακουργήματα, αλλά τα δύο έγιναν πλημμελήματα, για τα οποία πρέπει να έχει ασκηθεί συγκεκριμένη δίωξη και να επιδοθεί δικαστική κλήση έως πέντε χρόνια από το συμβάν, ή το πολύ οκτώ εάν δεν έχει συλληφθεί ο δράστης.

Ετσι, αφού το συμβάν έγινε τον Ιούνιο του 1998 και ο δράστης κρυβόταν επτά και πλέον έτη πριν παραδοθεί, για να μην παραγραφούν πλημμελήματα θα έπρεπε από το Σεπτέμβριο του 2005 ως τον Ιούνιο του 2006 να έχει γίνει η πρωτόδικη εκδίκαση και να έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη εκδίκαση στο Εφετείο, πράγμα αδύνατο στα ελληνικά δικαστήρια.

Ουσιαστικά δηλαδή, όταν ο εισαγγελέας πρότεινε και η έδρα αποδεχόταν την μετατροπή της κατηγορίας, αποδεχόταν και την μεγάλη μείωση της ποινής που προκλήθηκε επειδή ο δράστης φυγοδικούσε.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: