Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Ο θάνατος της... ...φυλακισμένης Κατερίνας Γκουλιώνη χρειάζεται ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα‏

Aπό τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους Κ.Φ.Πατρών
.
Σας στέλνουμε το Δελτίο Τύπου της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ.
Ελπίζουμε πως μετά απο τόσα που έχουν γίνει να πειστούν εκείνες οι "φωνές" που δεν μας πίστευαν για ότι καταγγέλλουμε για την Φυλακή των Πατρών.
Τελικά δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για το τι συμβαίνει "πίσω απο τα τείχη" περί κυκλωμάτων.
Και αν αυτά γίνονται σε μια φυλακή για γυναίκες, προσπαθείστε να φανταστείτε το τι γίνεται σε μια φυλακή όπως των Πατρών που όλοι οι κρατούμενοι είναι για αδικήματα περί ναρκωτικών.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ "ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΕΞΩ", αυτοί που... κυβερνούν "εδώ μέσα" ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.
Με ότι τρόπους χρησιμοποιούν μέσα στη φυλακή, ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ μην παραξενευτείτε εαν αύριο τους ίδιους τρόπους χρησιμοποιήσουν και "ΕΞΩ"
Η ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΗΔΗ?
Λυπούμαστε για κάποιες δημοσιογραφικές φωνές που είτε δεν βλέπουν τι συμβαίνει
είτε ακούν μόνο τους ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Φυσικά και φοβόμαστε για την σωματική μας ακεραιότητα η και για την σκόπιμη διαστρέβλωση που "αυτοί" θα επιχειρήσουν με όποιο επαίσχυντο τρόπο θα βρουν.
Συνεχίζουμε να κραυγάζουμε: ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ, κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Το Δελτίου Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας έχει ως εξής: Ελλάδα: Ο θάνατος της φυλακισμένης Κατερίνας Γκουλιώνη χρειάζεται ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα
Νωρίς το πρωί της 18ης Μαρτίου 2009, η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε νεκρή στο τέλος της μεταγωγής της με πλοίο από τον Πειραιά στις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου. Μαζί με άλλους κρατούμενους μεταγόταν εκεί από τις γυναικείες φυλακές Θήβας. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι, κατά τη διάρκεια της μεταγωγής, την είχαν χωριστά από τους άλλους κρατούμενους και ότι τα χέρια της ήταν δεμένα πισθάγκωνα. Σύμφωνα με αναφορές, οι άλλοι κρατούμενοι δήλωσαν ότι έδειχνε χτυπημένη στο πρόσωπο.
«Ο θάνατος της Κατερίνας Γκουλιώνη στα χέρια των ελληνικών αρχών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι καταγγελίες για απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές πληθαίνουν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου της δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη δράση της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Σίμος Μπούρας.
Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε δραστηριοποιηθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Είχε έρθει σε επαφή με τη Διεθνή Αμνηστία σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου να καταγγείλει την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης στις γυναικείες φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων φυλακών Θήβας και των φυλακών Διαβατών στη Θεσσαλονίκη. Ενημέρωσε τη Διεθνή Αμνηστία ότι είχε υποβάλει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, μεταξύ άλλων το Φεβρουάριο του 2009, καθώς και στη διευθύντρια των φυλακών Θήβας. Είχε επίσης εμφανιστεί σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ μόλις πριν το θάνατό της.
Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε επίσης συμμετάσχει ενεργά στις εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας συλλέγοντας υπογραφές από τις κρατούμενες στη Θήβα για διεθνείς εκκλήσεις της οργάνωσης. Ενημέρωσε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στις 17 Μαρτίου 2009 ότι πρόσφατα αφαιρέθηκε από το κελί της έντυπο υλικό της οργάνωσης, καθώς και άλλα έγγραφα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ότι άλλο υλικό δεν της παραδόθηκε ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο θάνατος οφείλεται σε καρδιακή προσβολή. Η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις Ελληνικές Αρχές να διεξαγάγουν πλήρη, γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με το θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη και τις καταγγελίες που είχε υποβάλει για τη μεταχείριση των φυλακισμένων γυναικών.
«Μετά τους τόσους θανάτους, κακοποιήσεις και εξεγέρσεις κρατουμένων, πρέπει επιτέλους οι αρχές να άρουν το πέπλο συγκάλυψης των συνθηκών φυλάκισης, να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ελεγκτικές αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, και να προχωρήσουν σε επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσουν, όπως έχουν υποχρέωση, το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων», τόνισε ο Σίμος Μπούρας.

press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: