Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ο Μεγάλος Αδελφός της Google, τώρα στο κινητό σας!

Μέχρι χθες, η μηχανή αναζήτησης της Google βοηθούσε εκατομμύρια χρηστών να αναζητήσουν τις πληροφορίες που επιθυμούσαν. Από εδώ και εις το εξής, θα αναζητά και θα εντοπίζει τους γνωστούς και φίλους μας, όπου και αν εκείνοι βρίσκονται.

Πατώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ ένα κουμπάκι, η φωτογραφία του ατόμου που μας ενδιαφέρει θα εμφανίζεται στο χάρτη της οθόνης μας, επιδεικνύοντας έτσι το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται. Η υπηρεσία έκανε τα πρώτα της βήματα χθες σε 27 συνολικά χώρες –εκτός της Ελλάδας– δίνοντας τη δυνατότητα σε εγγεγραμμένους χρήστες να λαμβάνουν πληροφορίες για το που βρίσκονται άλλα άτομα, αλλά και να επικοινωνούν μαζί τους μέσω συνδιάλεξης (Google Talk) ή sms.

Σε μια απόπειρα να διαλευκανθεί η λειτουργία του προγράμματος, ο Στιβ Λι, ένας από τους υπευθύνους, διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνονται γνωστές οι κινήσεις των χρηστών σε τρίτους, αλλά μόνο το τελευταίο μέρος στο οποίο βρέθηκαν. Πόσο όμως μπορεί αυτή η δήλωση να δικαιολογήσει τη διαρκή παρακολούθηση;

Η παρακολούθηση της προσωπικής ζωής μέσω κινητού τηλεφώνου, αλλά και άλλων φορητών συσκευών, εγείρει το ζήτημα της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, αλλά συνάμα και την πιθανότητα «κακής» χρήσης των προσωπικών δεδομένων εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους χρήστες.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: