Εδώ και ένα χρόνο, από το Μάρτιο του 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα να «συμμαζέψει» τα δημόσια οικονομικά, καθώς η κατάσταση ήταν οριακή. Μιας και κανείς δεν έπραξε ανάλογα, η χώρα μας, μαζί με άλλες πέντε χώρες, μπαίνει από σήμερα σε καθεστώς άτυπης επιτήρησης, εφόσον η υπέρβαση του ορίου του 3% του ελλείμματος δεν θεωρείται προσωρινή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η περίοδο χάριτος που θα δοθεί στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η γνωμοδότηση της Κομισιόν θα εξεταστεί από το Ecofin στις 10 Μαρτίου και εν συνεχεία, στις 24 Μαρτίου, η Επιτροπή θα απευθύνει συστάσεις προς το Συμβούλιο για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν.
«Οι συνθήκες θα θεωρηθούν έκτακτες, όπου αυτό είναι δυνατό», είπε σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια. «Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η Κομισιόν θα κάνει χρήση της ευελιξίας που προσφέρει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος τις επόμενες εβδομάδες» προσέθεσε.
Η Αθήνα θα κερδίσει τριετή περίοδο χάριτος, εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης κινηθεί κοντά στις προβλέψεις της Κομισιόν και όχι της ελληνικής κυβέρνησης. Αν δοθεί περιθώριο μόνο δύο ετών για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει από πρόσθετα μέτρα έσοδα ύψους 2,4 δις ευρώ.
Στην έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνεται ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη (4% ετησίως). Το 2008, ξεπέρασε το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το 2009 αναμένεται να παραμείνει -οριακά έστω- σε θετικό έδαφος (0,2%), σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% και η ΤτΕ 0,5%.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ανισορροπίες σε εγχώριο επίπεδο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν διευρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων δημόσιου και εξωτερικού χρέους.
Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, η Κομισιόν θεωρεί ότι είναι «πρόχειρο και ελλιπές». Ο κ. Αλμούνια έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θέτει φιλόδοξους στόχους, προτείνοντας όμως ασαφή μέτρα, ενώ διαπιστώνονται προβλήματα και στον τρόπο καταγραφής δαπανών-εσόδων από το υπουργείο Οικονομικών.
Σε έγγραφό του, ο Χ. Αλμούνια συνοψίζει την άποψη της Επιτροπής για προηγούμενο αναθεωρημένο πρόγραμμα του 2007-2010: «Το Συμβούλιο θεωρεί πως η προσαρμογή που προβλέπεται υπόκειται σε κινδύνους, καθώς το υποκείμενο μακροοικονομικό σενάριο είναι ευνοϊκό και τα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων δεν εκτίθενται πλήρως για μετά το 2008. Επίσης, η εναπόθεση στα αποτελέσματα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι σημαντική και στηρίζεται εν μέρει μόνο από μεταρρυθμίσεις στην είσπραξη των φόρων. Επιπλέον, οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε ορισμένους τομείς δαπανών (ως ποσοστό του ΑΕΠ) δεν υλοποιούνται από συγκεκριμένα μέτρα και εν μέρει ακυρώνονται από τα σχέδια για αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Η διασφάλιση μιας οδού ισχυρής οικονομικής προσαρμογής θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας, κυρίως τον επιμένοντα πληθωρισμό, τις απώλειες στην ανταγωνιστικότητα και το ευρύ έλλειμμα του ισοζυγίου».
Ο Επίτροπος θεωρεί ότι η Ελλάδα εμφανίζεται μέχρι τώρα «συστηματικά υπεραισιόδοξη» όσον αφορά τα έσοδα και ξεκαθαρίζει ότι η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν σχετίζεται με την παγκόσμια κρίση αλλά με την κακή διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης.
TVXS
Πριν από 49 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου