Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Στη Χίο το πρώτο hi-tech σχολείο της Ελλάδας

Πρωτοπόρο όχι μόνο για τη Χίο, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα θεωρείται το 8ο Δημοτικό Σχολείο του νησιού που είναι στην περιοχή Παλαιοκάστρου, περίπου 300 μ. από το κέντρο της πόλης.
Το σχολείο αυτό, λοιπόν είναι hi-tech. Ναι! Με επικεφαλή τον Διευθυντή του Λευτέρη Μερεσεντζή (φωτό), οι δάσκαλοι και οι γονείς αποφάσισαν να εξοπλίσουν την κάθε τάξη με τους διαδραστικούς πίνακες.
Οι πίνακες αυτοί έχουν ήδη παραγγελθεί και σύντομα θα τοποθετηθούν στο σχολείο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος δε ζητήθηκε να καλυφθεί από το κράτος. Κινήθηκαν οι ίδιοι οι γονείς και εξασφάλισαν τα χρήματα πουν απαιτούνται, προκειμένου κάθε τάξη να έχει το δικό της hi-tech πίνακα, ενώ επιπλέον έχει όλη την απαιτούμενη υποδομή, που είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και βιντεοπροβολέας σε κάθε τάξη.
Μπράβο, λοιπόν, στους δασκάλους του ακριτικού μας νησιού, αφού δεν αρκεί μόνο η υλικοτεχνική υποδομή αλλά είναι απαραίτητη και η δική τους όρεξη για να εφαρμόζουν το νέο σύστημα.
Πριν αποφασιστεί η τοποθέτηση του διαδραστικού πίνακα σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, άνθρωποι της Ευφυούς Εκπαίδευσης επισκέφθηκαν το σχολείο και παρουσίασαν το σύστημα.
Πριν παραθέσουμε το πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα να σημειώσουμε ότι είναι πολύ διαδεδομένο στην Αγγλία, αλλά και στις Σκανδιναβικές χώρες.
Τέλος να σημειώσουμε ότι το κόστος για κάθε πίνακα αγγίζει περίπου τα 1.000 ευρώ, ενώ σ’ αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί η αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και ενός βιντεοπροβολέα.
Πως λειτουργούν οι συγκεκριμένοι πίνακες
Ένας διαδραστικός πίνακας είναι μία λευκή επιφάνεια αφής, στο μέγεθος ενός παραδοσιακού μαυροπίνακα ή ενός λευκού πίνακα με μαρκαδόρο. Ο διαδραστικός πίνακας συνδέεται μέσω ενός καλωδίου με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα προβολικό (προτζέκτορα) με το οποίο προβάλλεται η εικόνα από τον υπολογιστή στον διαδραστικό πίνακα.
Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία επιφάνεια αφής, που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με τα αντικείμενα που προβάλλονται στην επιφάνειά του, απλώς αγγίζοντάς τα. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το δάχτυλό του σαν ποντίκι υπολογιστή ή μπορεί να γράψει επάνω στον πίνακα με έναν από τους ειδικούς μαρκαδόρους, που δεν λερώνουν και δεν αδειάζουν από μελάνι, καθώς το ίχνος που αφήνουν είναι, απλώς, μία ψηφιακή εικόνα. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να μετακινήσει και να περιστρέψει αντικείμενα με το χέρι του, να γράψει πάνω σε ειδικά προβαλλόμενο πληκτρολόγιο και γενικά να κάνει με πολύ άμεσο και απλό τρόπο ό,τι μπορεί να κάνει με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Με τους διαδραστικούς πίνακες ο εκπαιδευτικός:
-γράφει με τους μαρκαδόρους όπως σε ένα παραδοσιακό πίνακα
-αποθηκεύει στη μνήμη του υπολογιστή το μάθημά του σε μορφή βίντεο ή διαδοχικών εικόνων -πραγματοποιεί παρουσιάσεις, προβάλει ταινίες, κλπ.
-με τη βοήθεια των μαρκαδόρων γράφει ή επισημαίνει ό,τι χρειάζεται πάνω στο προβαλλόμενο υλικό, χωρίς να το αλλοιώνει.
-κατασκευάζει πλάνα μαθήματος σε μορφή εντυπωσιακών παρουσιάσεων, χάρη σε κατάλληλο λογισμικό που παρέχεται μαζί με τον πίνακα (Notebook)
-μετακινεί, περιστρέφει και αλλάζει μέγεθος σε αντικείμενα χρησιμοποιώντας μόνο το δάχτυλό του
-μπορεί να χρησιμοποιήσει διαδραστικά παιχνίδια, ασκήσεις κλπ.

odysseaschios μέσω Τέταρτος Όροφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: