Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Στο επίκεντρο του Ecofin το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας

Αρνητική η κριτική της ΤτΕ για τα οικονομικά μέτρα.

Στον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου θα είναι στραμμένα τα βλέμματα Δευτέρα και Τρίτη καθώς ο Έλληνας υπουργός θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη κοινωνικών ομάδων αλλά και διαφόρων οικονομικών κλάδων αξιολογούνται καθημερινά από φορείς της αγοράς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, διατυπώνει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων και εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι στο επίπεδο του 0,5%.

Ανησυχία προκαλούν στην ευρωζώνη τα ελληνικά ομόλογα

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τη δυνατότητα δανεισμού ορισμένων κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) καθώς τα ελλείμματα και η ευρύτερη πτώση της οικονομίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Παράλληλα, οι υπουργοί ανησυχούν ακόμη και για τη χαμηλή ζήτηση που έχουν οι δημοπρασίες ομολόγων στις εθνικές αγορές καθώς και για το υψηλό spread των ομολόγων.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη οι εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη δημοσιονομική σταθερότητα, όταν εκπονούν και εφαρμόζουν σχέδια διάσωσης, επισημαίνεται στο έγγραφο που ετοιμάζουν για τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: