Τα σημαντικότερα κόμματα στο Ισραήλ, το κεντρώο Καντίμα της Τζίπι Λίβνι και το δεξιό Λικούντ του Βενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζουν ότι νίκησαν στις βουλευτικές εκλογές.

Για περίοδο αβεβαιότητας στο Ισραήλ κάνουν λόγο οι αναλυτές.

Τα τελικά αποτελέσματα δίνουν στο Καντίμα 28 έδρες και στο Λικούντ 27.

Η Λίβνι ανακοίνωσε ότι θα είναι η ίδια πρωθυπουργός και κάλεσε τον αντίπαλό της να συνεργαστεί μαζί της σε μια "κυβέρνηση ενότητας".

Αντίθετα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εκείνος θα γίνει πρωθυπουργός, "με τη βοήθεια -όπως είπε- του Θεού".

Εναπόκειται στον πρόεδρο Σιμόν Πέρες να αποφασίσει -μετά από διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα- εάν θα ζητήσει από τη Λίβνι, μια σχετικά νέα πολιτικό, ή το Νετανιάχου, πρώην πρωθυπουργό, να συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ο υπερεθνικιστής επικεφαλής του κόμματος " Ισραέλ Μπεϊτέινου" δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση που θα ανατρέψει το καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα.

Ο φιλοπόλεμος Λίμπερμαν, η δημοτικότητα του οποίου αυξήθηκε μετά τη βία στη Γάζα και το κόμμα του βρίσκεται στην τρίτη θέση της προτίμησης των ισραηλινών ψηφοφόρων δήλωσε ότι επιθυμεί μια δεξιά κυβέρνηση η οποία θα διακόψει την πολιτική που εφαρμόζει η παρούσα στην οποία ηγείται το κόμμα Καντίμα.

skai