Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ!


Ένα προς ένα βγαίνουν συγκλονιστικά στοιχεία στο φως της δημοσιότητας για τη διάλυση της κρατικής μηχανής αλλά και για την ολική ανεπάρκεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να συντονίσουν το έργο της κατάσβεσης. Σήμερα στο Έθνος δημοσιεύεται ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Δήμου Βερύκιου. Στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι τη στιγμή τη στιγμή των πυρκαγιών η κυβέρνηση αρνούνταν τη βοήθεια της Ρωσίας που προσφέρθηκε να στείλει δύο υπερσύγχρονα πυροσβεστικά αεροπλάνα με πολλαπλάσιες δυνατότητες από εκείνες των ελληνικών! "Συγκεκριμένα, η Μόσχα προσφέρθηκε να αποστείλει ένα «Ιλιούσιν» με χωρητικότητα... 44 τόνων νερού και ένα «Μπεριέφ 200» με χωρητικότητα 12 τόνων νερού. Παρ όλα αυτά η Αθήνα μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε αποδεχτεί τη ρωσική βοήθεια, ούτε όμως και την αυστριακή!
Σε ό,τι αφορά τη ρωσική προσφορά, ανεπισήμως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης άφηνε να διαρρεύσει ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι ακατάλληλα για την κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα! Μέγα ψεύδος!!
Οι παράγοντεςΟι ανευθυνο-υπεύθυνοι υπηρεσιακοί - κυβερνητικοί παράγοντες πριν σπεύσουν να απαξιώσουν τα συγκεκριμένα ρωσικά εναέρια μέσα, θα έπρεπε να ζητήσουν τα ημερολόγια από τις πτήσεις τόσο του «Μπεριέφ» που είχε έρθει στην Ελλάδα στις μεγάλες πυρκαγιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, έπειτα από προσωπική παράκληση του Κ. Καραμανλή στον Β. Πούτιν, όσο και του «Ιλιούσιν» το οποίο είχε μισθωθεί το 1998. Μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας προκύπτει όχι μόνο η καταλληλότητα των συγκεκριμένων μέσων, αλλά και το πόσο ευεργετικά ήταν για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα σημεία που επιχειρούσαν!
Για παράδειγμα, κάλλιστα θα μπορούσε χτες να επιχειρεί στο Πόρτο Γερμενό και στην Κάρυστο το ρωσικό «Μπεριέφ» αφού μπορεί να κάνει υδροληψία ακόμη και όταν η θάλασσα έχει κύμα έως και ενάμισι μέτρο!
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά, οι Ελληνες υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν αρνητικοί και άκρως προσβλητικοί από την πρώτη στιγμή που έλαβαν το σήμα για την προσφορά της Μόσχας. Με άκρως περιφρονητικό τρόπο, το πρώτο πράγμα που ρώτησαν οι Ελληνες τους Ρώσους ήταν εάν μιλούν την αγγλική γλώσσα οι χειριστές των ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών!! Μα και όταν έλαβαν θετική απάντηση ουδέποτε απάντησαν στη Μόσχα!
Στο μεταξύ, από τα 21 πυροσβεστικά αεροπλάνα που διαθέτει η Ελλάδα, τα 13 είναι του πεπαλαιωμένου τύπου CL-215, ορισμένα των οποίων χρονολογούνται από τη δεκαετία του 70 και μόνον οκτώ είναι νεότερα CL-415. Μάλιστα, ένα εξ αυτών χτες υπέστη βλάβη στον αριστερό πλωτήρα κατά τη διαδικασία υδροληψίας στην περιοχή του Σχινιά!
Παρότι η αντικατάσταση του ιπτάμενου πυροσβεστικού στόλου έχει κατ επανάληψιν εξαγγελθεί, δεν έχει καν προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός! Απλώς την επομένη κάθε μεγάλης πυρκαγιάς συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ και εξαγγέλλει την ανανέωση του αεροπυροσβεστικού στόλου με... επείγουσες διαδικασίες. Τόσο επείγουσες που ποτέ δεν ξεκινούν...
Απαξίωση

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χτες το «Εθνος», απαξιώνονται τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων από οποιαδήποτε συνδρομή στο αεροπυροσβεστικό έργο.
Στο μεταξύ, στα ελικόπτερα τα οποία μισθώνονται η προχειρότητα χαρακτηρίζει όχι μόνο τις διαδικασίες επιλογής τους, αλλά και τις πληρωμές, που καθυστερούν έως και δύο χρόνια. Κατά καιρούς έχει καταγγελθεί ότι ορισμένες επινοικιάσεις γίνονται με σκανδαλωδώς υψηλές τιμές. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ, όπου για κάθε ένα ελικόπτερο καταβάλλεται το ποσόν των 4.150.000 ευρώ ανά πυροσβεστική περίοδο. Εν συνόλω δηλαδή για ενοίκιο τεσσάρων συγκεκριμένων ελικοπτέρων, το ελληνικό κράτος καταβάλλει το ποσόν των 16.600.000 ευρώ ετησίως!

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: