Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΚΑΨΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Αγιος Σέφανος, Αμυγδαλέζα, Σταμάτα, Ροδόπολη, Δροσιά, Διόνυσος και στο βάθος Βαρνάβας, Καλέντζι, Γραμματικό, Σέσι, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Νέος Βουτζάς, Ανθούσα, Ντράφι, Πικέρμι... σχεδόν όλα κάρβουνο. Οι εφιαλτικές ολόμαυρες ράχες της επόμενης μέρας που «λένε» περισσότερα από τα λόγια και τους αριθμούς...
Ελλειψη συντονισμού, κακή... εκ
ίμηση της κατάστασης, καθυστερήσεις, εσωτερικές έριδες. Τα λάθη του 2007 επαναλήφθηκαν πανομοιότυπα και στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, την κατατροφικότερη των τελευταίων 30 χρόνων. Σαν τίποτα να μην άλλαξε. Ο πολυσυζητημένος κεντρικός συντονισμός μέσω του υπερυπουργείου Εσωτερικών δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μεγάλο μέρος των δασών της ΒΑ Αττικής έγιναν κάρβουνο.
Πάνω από 212.000 στρέμματα καμένης γης κατέγραφε το ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις πυρκαγιές, όταν στην Αττική μέσα στα τελευταία 28 χρόνια κάηκαν συνολικά 300.000 στρέμματα. Στην ένταση του ανέμου απέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών την έκταση της καταστροφής.
Μιας τεράστιας οικολογικής σημασίας καταστροφή, που θα αλλάξει πολλά στο σπάνιο αττικό κλίμα. Τεράστιες και οι ευθύνες των πολιτών, οι πιέσεις των οποίων για δόμηση όλο και πιο βαθιά στα περιαστικά δάση αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά, η καταστροφικότερη στο Πεντελικό Ορος, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε 150 σπίτια, σε πλήθος καλλιέργειες και δεκάδες οχήματα.
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές επίσης σε Κιθαιρώνα και Κάρυστο, όπου αποτεφρώθηκαν συνολικά πάνω από 90.000 στρέμματα δάσους.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: