Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

“Δημοκρατία της μπανάνας” όταν θίγονται τα εκδοτικά συμφέροντα

*Λέει το Νο 2 της PRISA και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΛ

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

«Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται όπως σε μια δημοκρατία της μπανάνας. Επιδιώκει να υποτάξει τα Μ.Μ.Ε. Είναι ένας πόλεμος εναντίον όσων είναι ανεξάρτητοι. Προσπαθεί να οργανώσει τα δικά της φιλικά μίντια. Είναι μια επίθεση κατά της ποιότητας της δημοκρατίας, που θέτει σε κίνδυνο τον διαχωρισμό της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας». Οι πρωτοφανής αυτή επίθεση στην σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας γίνεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο ενός εκδοτικού κολοσσού και βασικού υποστηρικτή της κυβέρνησης Θαπατέρο, τον Χουάν Λούις Σεμπριάν .
Το νούμερο 2 του οργανισμού PRISA, που πρόσφατα ορίστηκε και μέλος του Δ.Σ. στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό SER (ανήκει στο ισπανικό συγκρότημα με πρόεδρο τον Ιγνάσιο Πολάνκο) κατηγορεί την κυβέρνηση για την αιφνιδιαστική απόφασή της να απελευθερώσει αμέσως την επίγεια συνδρομητική τηλεόραση (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση) και να σπάσει ουσιαστικά το μονοπώλιο του οργανισμού να μεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες από το κανάλι Digital+.
Το περιεχόμενο της συνέντευξης αναδημοσιεύει και η έγκυρη El Pais το περασμένο Σάββατο με ολοσέλιδο τίτλο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (δεν χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ή την Γερουσία και έχει άμεση ισχύ) ως “σκανδαλώδη παρέμβαση για να υποτάξει τα Μ.Μ.Ε.”. Ο κ. Σεμπριάν, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η βιαστική απόφαση ευνοεί “τους φιλικά προσκείμενους στην κυβέρνηση” και αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αρχίζει η αναμετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων μιας δεύτερης συνδρομητικής πλατφόρμας (GOL TV).
Σε μια περίοδο που τα συνολικά χρέη του εκδοτικού οργανισμού PRISA φτάνουν το αστρονομικό ποσό των 4.800 εκατομμυρίων ευρώ (με την αξία της μετοχής του να αυξάνεται την περασμένη εβδομάδα κατά 18%, μετά από ανάλογη πτώση προ δεκαημέρου), ο κ. Σεμπριάν τονίζει ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας “ο Θαπατέρο, χρησιμοποιεί τις προσωπικές του σχέσεις για να οργανώσει το δικό του μικρό γκρουπ μέσων μαζικής ενημέρωσης, αγνοώντας την ελευθερία της αγοράς. Είναι ένας πόλεμος της κυβέρνησης κατά της ανεξαρτησίας των μίντια. Το λυπηρό είναι ότι η κυβέρνηση κάνει τα ίδια ή και χειρότερα λάθη από άλλες της άκρας δεξιάς”.
Αυτές κι αν δεν είναι πολιτικό-εκδοτικές φωτιές! Η συνέχεια θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: