Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΛΙΑ ΚΑΙ... ΑΘΩΩΣΕ ΤΟΝ ΦΩΛΙΑ!

Άλλο ένα θαύμα στην αυλή του Σπ. Ζησιμόπουλου αποκαλύπτει σήμερα το STOPCARTEL: Τριμελής επιτροπή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπό την προεδρία Ζησιμόπουλου και με τη συμμετοχή του μοναδικού μέλους που έχει διορισθεί από τον Χρ. Φώλια, «καθάρισε» τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης από κατηγορίες για πρωταγωνιστική συμμετοχή στο καρτέλ των καυσίμων!

Η ύποπτη απόφαση 32/2009, που οι εμπνευστές της ήθελαν να παραμείνει αδημοσίευτη και μακριά από το δημόσιο έλεγχο, θα έλθει στο φως αύριο από το STOPCARTEL. Οι νομικοί μας σύμβουλοι ήδη την εξετάζουν από την άποψη του Δικαίου του Ανταγωνισμού, αλλά και του Ποινικού Δικαίου, καθώς ενδέχεται να παρουσιάζει σοβαρό ενδιαφέρον για τις εισαγγελικές αρχές των Αθηνών.

Προς το παρόν αποκαλύπτουμε και τονίζουμε ένα μόνο από τα περίεργα αυτής της απόφασης: φέρει τις υπογραφές τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τον ίδιο τον κ. Ζησιμόπουλο και δύο μέλη, τον κ. Π. Κανελλόπουλο και τον κ. Ευθ. Πουρναράκη. Ο πρώτος εκ των δύο τυγχάνει να είναι το μοναδικό μέλος της Επιτροπής, που διορίσθηκε από τον ίδιο τον κ. Φώλια, μετά την παραίτηση του καθηγητή Β. Χριστιανού, ο οποίος είχε συντάξει την εισήγηση για το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: από όλα τα μέλη της Επιτροπής, που θα μπορούσαν να μετάσχουν στην ειδική τριμελή επιτροπή του άρθρου 11α, ο κ. Ζησιμόπουλος, γιατί ο πρόεδρος της Επιτροπής επέλεξε τον μοναδικό που έχει διορισθεί από τον κ. Φώλια, για να εξετάσει καταγγελία κατά του κ. Φώλια; Γιατί ο κ. Κανελλόπουλος δεν είχε την ευαισθησία να ζητήσει την εξαίρεσή του, εφόσον κλήθηκε να εξετάσει καταγγελίες κατά του υπουργού που τον ευεργέτησε με τα προνόμια μιας καλά αμειβόμενης θέσης υψηλού κύρους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Οι απαντήσεις ίσως και να προκύπτουν αβίαστα από την εξέταση της επίμαχης απόφασης: δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων, αλλά και ρεπορτάζ των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων είχαν αποκαλύψει το περασμένο φθινόπωρο, ότι ο κ. Φώλιας κάλεσε σε δύο διαδοχικές συσκέψεις όλους τους παράγοντες της αγοράς που εμπλέκονται στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης, για να τους υποδείξει τις επιθυμητές από το υπουργείο τιμές διάθεσης.

Αυτό δεν συνάδει, ασφαλώς, όπως καταγγέλθηκε στην Επιτροπή, με τις βασικές διατάξεις του Δικαίου του Ανταγωνισμού (άρθρο 1 του ν. 703/77, άρθρο 83 Συνθήκες ΕΚ) που απαγορεύουν δια ροπάλου κάθε συνεννόηση επιχειρήσεων για τη διαμόρφωση των τιμών, έστω και αν λαμβάνει χώρα με τις ευλογίες του καθ ύλην αρμόδιου υπουργού.

Παρά ταύτα, η τριμελής επιτροπή «ενταφιασμού» της καταγγελίας βρήκε τον τρόπο να «καθαρίσει» τον κ. Φώλια και όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς καυσίμων, με μια διαδικασία-παρωδία, που θα αποτελούσε όνειδος για κάθε σοβαρή αντιμονοπωλιακή αρχή ακόμη και της Αργεντινής, της μοναδικής χώρας στο διεθνή πίνακα του GlobalCompetition Review με επιδόσεις ελαφρώς χειρότερες από την Ελλάδα στην επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Όπως ήδη αναφέρθηκε, στις μεθοδεύσεις της τριμελούς επιτροπής πρωτοστάτησε μέλος διορισμένο από τον καταγγελλόμενο υπουργό, ίσως επειδή τέτοιες προφανείς συγκρούσεις συμφέροντος ήταν εν προκειμένω «χρήσιμες» για τη διευκόλυνση της έκδοσης μιας απαλλακτικής απόφασης.

Στην ουσία της υπόθεσης θα αναφερθούμε αύριο, με αναλυτικό δημοσίευμα. Προς το παρόν, αρκούμαστε να απευθύνουμε στους αρμόδιους υπουργούς, κ.κ. Χατζηδάκη και Βλάχο, ένα απλό ερώτημα: θα θεωρούσαν δεοντολογικά ορθό να εξετασθούν καταγγελίες που τους αφορούν από μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που οι ίδιοι έχουν διορίσει; Αν η απάντηση είναι θετική, τους καλούμε να το δηλώσουν δημόσια και να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη για το «θάψιμο» επί των ημερών τους της σοβαρής καταγγελίας που αφορούσε τον προκάτοχό τους.

Υ.Γ. Προς τι όλη αυτή η κινητικότητα αυτές τις «ήσυχες ημέρες του Αυγούστου» στην Επ. Ανταγωνισμού; Γιατί δεν έφυγε ήσυχος για τις διακοπές του ο κ. Ζησιμόπουλος, αλλά παραμένει στην Αθήνα εργαζόμενος πυρετωδώς; Αληθεύει ότι παλαιός/ά υπάλληλος της Επιτροπής απασχολεί συνεχώς το μηχάνημα καταστροφής εγγράφου του γραφείου της, με κίνδυνο να στομώσει; Αληθεύει ότι εκδίδονται σωρηδόν μη δημοσιοποιούμενες αποφάσεις του άρθρου 11α, για να τεθούν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας δεκάδες καταγγελίες που έμεναν «θαμμένες» στην Επιτροπή; Κάθε απάντηση από τον κ. Ζησιμόπουλο, ή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δεκτή.

stop cartel

Δεν υπάρχουν σχόλια: