Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Βγάζουν από τη ναφθαλίνη το «Ξυστό»!

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Η φαγούρα με τα δημόσια οικονομικά οδηγεί και στο... νέο Ξυστό, το οποίο η κυβέρνηση αποπειράται να λανσάρει εκ νέου, για να ξύνεται όλη η Ελλάδα και για να τα τσεπώνουν παλιά και νέα τζάκια του λαϊκού τζόγου, που πασχίζουν να κάνουν ντεμπούτο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων) θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση προκήρυξη, στην οποία θα περιγράφονται οι όροι παραχώρησης της διαχείρησης του νέου Στιγμιαίου Λαχείου. Θα ακολουθήσει προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού με βασική στόχευση του υπουργείου την προείσπραξη εσόδου τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται ότι το υπουργείο θα παραχωρήσει μέχρι δύο άδειες για την εκμετάλλευση του Ξυστού για διάστημα μιας πενταετίας, με πρόβλεψη παράτασης της εκμετάλλευσης του λαχείου αυτού για άλλα τόσα χρόνια.
Παίρνουν θέσεις
Οι διεθνείς παίκτες ήδη λαμβάνουν θέσεις για το νέο Ξυστό, ενώ συνομιλούν με πολλούς εγχώριους και επώνυμους, που πάντα αναζητούν ευκαιρία εισόδου και στον τζόγο, είτε μέσω της εξασφάλισης αδειών για το Στοίχημα (που είναι προνομιακός, αλλά βαλλόμενος χώρος του ΟΠΑΠ) είτε μέσω της ανάπτυξης δικτύου των νέων «φρουτακίων» που επανέρχονται είτε μέσω του Στιγμιαίου Λαχείου.
Φημολογείται ότι για το νέο Ξυστό «τρώγονται» μεγαλοεκδότες, εφοπλιστές, κατασκευαστές και άλλες κρατικοδίαιτες τσέπες, ενώ θέση μάχης αναμένεται να λάβει ο ΟΠΑΠ, αλλά και η Intralot, που ξέρει καλά τη δουλειά. Η τελευταία ήταν η διαχειρίστρια του Ξυστού (από κοινού με τη Scientific Games και την ΑΤΡΟΠΟΣ) για δέκα χρόνια (1993-2003) και από τα χέρια της πέρασαν έσοδα που φτάνουν τα 800 δισ. δρχ.!
Η πρώτη σύμβαση (5ετής) για το Ξυστό με την Intralot υπεγράφη στις 8/9/93 από τον Π. Δούκα λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επεκτάθηκε για μία ακόμη πενταετία και τροποποιήθηκε στις 31/7/98 με την υπογραφή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ. Η πρώτη σύμβαση συνοδεύτηκε από αποκαλύψεις που έφεραν τον ανάδοχό του Ξυστού να τζιράρει κεφάλαια τα οποία συμβατικά έπρεπε να αποδίδει σε προσδιορισμένο χρόνο στο Δημόσιο. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με δύο γνωμοδοτήσεις του εντόπισε τις παρανομίες. Ομως το Ξυστό, που τότε ήταν μια μηχανή παραγωγής εύκολου χρήματος, εξακολουθούσε να είναι ανεξέλεγκτο εργαλείο τζόγου, με τον ανάδοχο να έχει εξασφαλίσει απαλλαγές από τον ΦΠΑ, να έχει στα χέρια του ένα δυνατό διαφημιστικό πακέτο που διοχετευόταν στα ΜΜΕ.
Από την άλλη, το Δημόσιο δεν είχε αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου ούτε των λαχνών που διακινούνταν ούτε όσων φέρονταν ως αποσυρθέντες ούτε σύστημα πιστοποίησης των «νικητών».
Υπέρ Ιντραλότ
Το 2002 το υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της λήψης και της δεύτερης πενταετούς σύμβασης με την Intralot, έβγαλε στον αέρα διακήρυξη, η οποία κατέληξε σε Βατερλό. Ενδιαφερόμενες εταιρείες προσέφυγαν στο ΣτΕ και αυτό χαρακτήρισε τις προδιαγραφές φωτογραφικές... υπέρ της Intralot.
Ακολούθησε νεά απόπειρα το 2003, που ναυάγησε, ενώ τρίτη προσπάθεια το 2004 κατέληξε σε άγονο διαγωνισμό, με μόνη μετέχουσα την Intralot. Ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στόχευε και εκείνος σε προείσπραξη εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η Intralot προσέφερε 200 εκατ. ευρώ με πρόταση για τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου.
Το Ξυστό ως ιδέα του Δημοσίου, πάντως, επανέρχεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, εξαιτίας του ανερχόμενου ιντερνετικού τζόγου και του λανσαρίσματος και του ηλεκτρονικού ξυστού.


enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: