Τους «αδειάζει» και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημ. Λινός, την εγκύκλιο του οποίου επικαλούνται τόσο ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς όσο και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Κυρ. Καρούτσος.
Ο κ. Λινός, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «δεν σχολιάζω ενέργειες συναδέλφων μου αλλά κάνω γνήσια ερμηνεία της εγκυκλίου μου», όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με την περιβόητη πλέον εγκύκλιό του την οποία επικαλέστηκε ο κ. Σανιδάς για να υπερθεματίσει την ορθότητα αυτής της ενέργειάς του, απάντησε:
* «Προχώρησα στη συγκεκριμένη εγκύκλιο μετά από διαμαρτυρίες του τότε προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, σχετικά με ασήμαντες υποθέσεις που έφταναν στο Κοινοβούλιο από εισαγγελείς σε ολόκληρη τη χώρα. Στην εγκύκλιο αυτή επανέλαβα το άρθρο 83 και στη συνέχεια και ο ίδιος εφήρμοσα την εγκύκλιό μου. Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει αρμοδιότητα να ασκεί μόνο τυπικό έλεγχο, δηλαδή αν στην υπό εξέταση υπόθεση περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα και περιγράφονται αξιόποινες πράξεις δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει στην ουσία και να ελέγχει τη βασιμότητα της υπόθεσης. Κι εγώ ο ίδιος, εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, έστειλα ακόμη κι ασήμαντες υποθέσεις στη Βουλή. Θεωρώ ότι το ίδιο πρέπει να τηρείται και για υποθέσεις υπουργών. Οι δικογραφίες πρέπει να διαβιβάζονται αμελλητί όπως λέει το Σύνταγμα και όχι να μη διαβιβάζονται. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει απλώς να διαβιβάζει. Δεν είναι αρμόδιος να κρίνει την ουσία, αρμόδια είναι μόνο η Βουλή».
Στην εγκύκλιό του, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την 6573/4060 /26.6.03 (ΦΕΚ Α 161) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής αντικαταστάθηκε το άρθρο 83 παρ. 1 του Κανονισμού αυτής και στο εξής οι αιτήσεις των Εισαγγελικών Αρχών για άρση της ασυλίας βουλευτών, σύμφωνα με τα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος θα υποβάλλονται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έπειτα από έλεγχο, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, θα τις υποβάλλει στη Βουλή.
Για την ταυτότητα του λόγου, μηνύσεις, εγκλήσεις ή άλλα στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις υπουργών (άρθρα 86 του Συντάγματος και 1 και 4 ν. 3126/03) πρέπει να υποβάλλονται με την ως άνω διαδικασία που τηρείται για τους βουλευτές».
* Σκληρή δήλωση όμως για τη στάση Σανιδά έκανε στην «Ε» και ο δικηγόρος, Κ. Νταϊλιάνας.
«Ο κ. Σανιδάς -είπε- άξιος διάδοχος του Κόλλια, άλλοτε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρωθυπουργού της χούντας, θα αποτελέσει, με τις αντισυνταγματικές ενέργειές του, έκφραση δικαστικής και κοινωνικής αποβολής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου