Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Το «κελάηδισμα», η «ναφθαλίνη» και τα «αζήτητα»

Ενώ εξακολουθεί να διαφεύγει ή και να προστατεύεται το μαύρο χρήμα των δωροδοκιών της Siemens στα κόμματα εξουσίας και σε μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, οι πρώτες κλήσεις του ανακριτή σε κατηγορουμένους δρομολογούν την υπόθεση προς την τελική ευθεία, ύστερα από έρευνες δύομισι ετών (από τον Νοέμβριο του 2006).

Ωστόσο, τώρα, υπό το ενδεχόμενο και κάποιων πιθανών προφυλακίσεων των βασικών -τουλάχιστον- εμπλεκομένων, δημιουργούνται νέες συνθήκες αποκαλυπτηρίων, από την πλευρά όσων είχαν, μέχρι πρότινος, την ευχέρεια της «διαπραγμάτευσης» των μυστικών ή και το θράσος ενός υπόγειου εκβιασμού λαδωμένων πολιτικών και κομματικών ταμιών.

* Ο 4ος ειδικός ανακριτής της υπόθεσης Siemens δεν βρήκε ακόμα το «ελλείπον παιγνιόχαρτο» για το πολιτικό χρήμα, που ασφαλώς δεν εξαντλείται στην υπόθεση Τσουκάτου και στον λογαριασμό του Α. Rocos (22157 στη CIB της Γενεύης), που αποδεδειγμένα έχει λάβει έμβασμα 200.000 μάρκων (στις 2/11/1998) από λογαριασμό που διαφέντευε ανώτατο στέλεχος της Siemens.

Ο λογαριασμός του Α. Rocos, που θεωρείται καμουφλάζ για πρώην υπουργό, δεν έχει ανοίξει ακόμα. Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι ο επίμαχος αυτός λογαριασμός ανήκει σε πρόσωπο εκτός πολιτικής, που σχετίζεται με τον πρώην υπουργό και το οποίο όταν κληθεί από τον ανακριτή «θα καταθέσει την αλήθεια». Δηλαδή τον τελικό αποδέκτη του χρήματος της Siemens.

Και ενώ γι' αυτόν τον λογαριασμό οι ανακαλύψεις οριοθετούνται πλέον για τον Ιούνιο, ο λογαριασμός της Mayo Investments Corporation στη Royal Bank of Scotland αντιμετωπίζεται ως ιερή αγελάδα. Ο κ. ανακριτής, παρά τις αποκαλύψεις των διαχειριστών των μαύρων ταμείων της Siemens, ότι έχουν στείλει εμβάσματα στη Mayo (την περίοδο 1990-1994), δεν έχει ανασύρει από το αρχείο ούτε τη σχετική δικογραφία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα η Mayo έχει αποστείλει 6 εμβάσματα μέσω Εθνικής για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (συνολικά 2.158.000 δολάρια και 25 εκατ. δρχ.).

* Πάντως, επειδή δεν έχουν ανοίξει κρίσιμοι λογαριασμοί (είτε γιατί δεν έχουν καταστεί κατηγορούμενοι οι δικαιούχοι τους είτε γιατί έχουν ασκήσει ένδικα μέσα), βέβαιη πρέπει να θεωρείται η άσκηση συμπληρωματικών διώξεων και σε νέα πρόσωπα.

* Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται δίωξη και σε άλλα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, που εμφανίζονται να παίρνουν στη Γερμανία εμβάσματα από τα ταμεία της Siemens, όπως αποδεδειγμένα έχει συμβεί και με άλλους τρεις με συναλλαγές σε αυστριακή τράπεζα. Πρόκειται για πρόσωπα του management του ΟΤΕ (τότε), με προέλευση και προώθησή τους και από τα δύο κόμματα εξουσίας.

* Σε ό,τι αφορά το περιβόητο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να ασκηθεί νέα δίωξη, αυτή τη φορά για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, μετά και τα πρόσθετα στοιχεία που προέκυψαν στην ανάκριση, τα οποία ενισχύθηκαν και με τις καταθέσεις του υφυπουργού Χ. Μαρκογιαννάκη και του στελέχους της αντιπάλου κοινοπραξίας (TRS), Π. Πεζά.

Η δίωξη θα στραφεί κατά των εμπλεκόμενων προσώπων της κοινοπραξίας SAIC, Siemens κ.ά., ενώ το στοιχείο της μυστικής διαβούλευσης είναι ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο της άσκησης δίωξης για συνέργεια στην απάτη κατά του συμβούλου της SAIC Γ. Τρεπεκλή. Προφανώς, η «διαβούλευση» αυτή δεν είναι και τόσο αθώα, δεδομένου ότι εδώ και καιρό επιδιώκεται η εμπλοκή του Γ. Τρεπεκλή με σαφή πολιτικό στόχο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πληγεί (έστω και επικοινωνιακά) ο Γ. Παπανδρέου, με την οικογένεια του οποίου ο πρόεδρος της Profit έχει παλαιόθεν σύνδεσμο. Οι εταιρείες του κ. Τρεπεκλή και οι λογαριασμοί του έχουν γίνει φύλλο και φτερό από την Εφορία και από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ύστερα από εντολή του 4ου ειδικού ανακριτή, στον οποίο έχει παραδοθεί σχετικό πόρισμα, στο οποίο αναφέρονται και οι συσχετισμοί των εσόδων της εταιρείας με τις δαπάνες της. Σύντομα πάντως θα φανεί από τα στοιχεία (αν τελικά ασκηθεί δίωξη), αν αυτή είναι βάσιμη ή κατά παραγγελία.

**Τέλος, πρόσθετες διώξεις θα ασκηθούν κατά των προσώπων που βρίσκονται πίσω από λογαριασμούς ή κωδικούς στους οποίους η εταιρεία πολιτικού χρήματος Placid Blue της Siemens έχει στείλει εκατ. ευρώ από το 2001 και το 2005 και πλέον ταυτοποιούνται. Πρόκειται για τους:

ΜΑΤΙ (Μάνο Παπαδογιαννάκη), τον αταυτοποίητο ΡΟΖΟ (με τον λογαριασμό 205173MV, Union Bancaire Privee, Γενεύη), τον αποδέκτη του ορφανού εμβάσματος της Siemens των 300.000 ευρώ στην ΑΒΝ AMRO του Μονακό, τον ιδιοκτήτη της Numagold, αποδέκτη εμβάσματος 200.000 ευρώ στη Fortis Bank Βρυξελλών με λογαριασμό 210-0289590021, και άλλα πρόσωπα πίσω από τα οποία κρύβονται και βαριά ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών, χρηματιστών κ.ά. *

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: