Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Περιπολούν τα αμερικανικά σύνορα μέσω... Ίντερνετ!



Τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες για τις παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά μήκος τους: εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, μεταφορά παράνομων μεταναστών. Το καινούριο στοιχείο που έκανε την εμφάνισή του είναι οι νέοι "φύλακες" αυτών των συνόρων: πρόκειται για μια ομάδα περίπου 100.000 σέρφερ του Ίντερνετ που περιπολούν τα σύνορα μέσω ενός δικτύου webcam που είναι εγκατεστημένο κατά μήκος των συνόρων.

Οι κάμερες είναι εγκατεστημένες σε ιδιωτικά ακίνητα κατά μήκος των συνόρων και αγοράσθηκαν με κρατική χρηματοδότηση που άγγιξε το ύψος των 2 εκατ. δολαρίων. Οι ιδιότυποι φύλακες προέρχονται κατά κύριο λόγο από την... Αυστραλία και "στρατεύθηκαν" στην εν λόγω επιχείρηση προστασίας των συνόρων μέσω μιας διαφήμισης που προβάλλεται στα ΜΜΕ της Αυστραλίας. Οι εθελοντές–φύλακες παρακολουθούν τα τμήματα των συνόρων που τους αντιστοιχούν και επικοινωνούν μέσω email με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν εντοπίσουν κάποια παράνομη κίνηση.

Οι συνοριακές αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη θετική στάση της κοινής γνώμης απέναντι στο νέο αυτό σώμα. Επισημαίνουν, έτσι, ότι χάρη στη συμβολή των εθελοντών αυτών από το Νοέμβριο του 2008 κατέστη δυνατό να δεσμευθούν πάνω, από 907 κιλά μαριχουάνας και να αποτραπούν πάνω από 30 επιχειρήσεις μεταφοράς λαθρομεταναστών.

Ωστόσο, αν και οι αρχές προσπαθούν να τονίσουν τις θετικές πτυχές του εγχειρήματος, δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν τη μερίδα των πολιτών που παρατηρεί την κατάσταση με πιο κριτική ματιά. Σύμφωνα με αυτούς, για να διασφαλισθεί η ασφάλεια των συνόρων χρειάζεται εκπαιδευμένο επαγγελματικό προσωπικό και δεν αρκούν ορισμένοι εθελοντές για να επιτελέσουν ένα τόσο περίπλοκο έργο. "Η στράτευση εθελοντών σε μια τόσο σπουδαία κρατική λειτουργία εγκυμονεί κινδύνους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση εξουσία και σε φανατισμό", επισημαίνει ο Έλιοτ Σάπλεϊ, μέλος του δημοκρατικού κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην οικονομική ενίσχυση της εν λόγω πρακτικής από τα δημόσια ταμεία.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: