Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Το μΕΡΤικό μου απ την TV


-Του Κώστα Βαξεβάνη


Η ΕΡΤ, όλο και περισσότερο μου θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο με τον Λεονίντ Μπρέσνιεφ, στη Σοβιετική Ένωση, ο οποίος υποτείθεται είχε πάρει την απόφαση να δημιουργήσει κρατικά πορνεία και έδωσε την εντολή να προσληφθούν γι αυτό οι καλύτερες πόρνες. Όταν λοιπόν το πρώτο μαγαζί ήταν έτοιμο, ο Μπρέσνιεφ ρώτησε τι ποιότητας ήταν οι πόρνες. Και οι παρατρεχάμενοι απάντησαν: «οι καλύτερες, 70 χρόνια μέλη του κόμματος». Δεν νομίζω ωστόσο πως κανένας έλληνας πρωθυπουργός, -ούτε βέβαια ο σημερινός- αντιλαμβανόταν την δημόσια τηλεόραση ως πορνείο για κομματικές, άνεργες πόρνες. Οι παρατρεχάμενοι πάλι, ναι.


Ακόμη και αν ο βασιλιάς είναι καλός, οι βασιλικότεροι του βασιλέως, είναι πάντα χειρότεροι. Είναι απλώς βασιλικοί που ποτίζονται μαζί με την γλάστρα. Ποιανού όμως τελικά είναι το φέουδο;. Ποιανού φέουδο είναι η ΕΡΤ επι δεκαετίες; Αυτός ο κολοσσός, που είχε και έχει την ευκαιρία να βγάλει συνολικά την τηλεόραση από το τέλμα που την ρίχνει μια παρέα από δημοσιοσχεσίτες, αδίστακτους και βλάκες.
Η πολιτική κηδεμονία, ο τρόπος που οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται την ΕΡΤ είναι όντως ένα σοβαρό πρόβλημα. Πίσω όμως από τον κομματικό πατριωτισμό που επιδεικνύεται κάθε φορά στο Ραδιομέγαρο, υπάρχει ένας χορός εκατομμυρίων. Αμαρτωλές εταιρείες παραγωγής, δήθεν θεσμικά όργανα που ελέγχουν τα κοστολόγια, διοργανώσεις που στοιχίζουν όσο οι παραγωγές του CNN. Και είναι αυτή η «κομματικότητα», η εικόνα του αναμφισβήτητα κομματικά συμφέροντος που εμφανίζεται προς το Μαξίμου, για να καλυφθούν ύποπτες πραγματικότητες.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος (ο πιο αναγνωρίσιμος ως σήμερα πρόεδρος αν και ο λιγότερο γνωστός στο παρελθόν) ανακοίνωσε πως θα μειωθούν κατά 10% οι δαπάνες. Και οι μισθοί των υψηλόμισθων. Δεν γνωρίζω αν συμπεριλαμβάνει και τον δικό του, αλλά για τους υπόλοιπους, έντεχνα δημιουργήθηκε η εικόνα των golden boys, με αρκετά δημοσιεύματα. Η μάστιγα της ΕΡΤ δεν είναι οι μισθοί, άσχετα αν είναι πραγματικά σε πολλές των περιπτώσεων προκλητικοί.
Η διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να απαντήσει πώς είναι δυνατόν για την αγορά δικαιωμάτων μετάδοσης αθλητικών διοργανώσεων ( π.χ. Champions League) να δίνει ποσά που ξεπερνούν κατά πολλά εκατομμύρια τις προσφορές των ιδιωτικών καναλιών; Γιατί τέτοια εμμονή με αυτές τις διοργανώσεις; Πώς αποφασίζουν με τέτοια άνεση ποσά που δεν μπορούν να δώσουν τα μεγαλύτερα κανάλια στη χώρας; Ποιοί κερδίζουν από τις «αγορές»; Βγάζει τα λεφτά της η ΕΡΤ ώστε να επιδίδεται συνεχώς σε τέτοιους λεονταρισμούς;
Με ποιά λογική δίνονται συνεχώς παραγωγές εκπομπών, με τεράστιο κόστος (αφήστε τα ανέκδοτα περί επιτροπών κοστολόγησης) σε εταιρείες που ανήκουν σε ίδιες ομάδες ανθρώπων αλλά αλλάζουν συνεχώς ονόματα; Ποιοί και τι δεσμούς έχουν με τις «off shore» των ερτικών παραγωγών;
Δίνονται εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες που δήθεν κάνουν μικτές παραγωγές με την ΕΡΤ, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν κάμερες, στούντιο, τεχνικούς και προσωπικό της ΕΡΤ και οι ίδιες βάζουν αέρα; Την ίδια ώρα βέβαια (όπως καταγγέλουν με εξώδικό τους άλλοι παραγωγοί) άλλες παραγωγές εξοφλούνται μετά από 14 μήνες και χωρίς η ΕΡΤ να δίνει το ποσό που ο νόμος επιβάλλει για συγχρηματοδότηση κινηματογραφικών ταινιών.
Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Και τα πίτουρα είναι η EUROVISION και οι τεράστιες παραγωγές που τη συνοδεύουν. Αλήθεια πώς η ΕΡΤ φέτος αντί να δώσει στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου τη δυνατότητα μετάδοσης των διαδικασιών της EUROVISION την έδωσε στο MEGA; Ποιός και γιατί πήρε την απόφαση;
Κι όλα αυτά κάτω από το άλλοθι μιας στιβαρής κομματικής ΕΡΤ που περνά την γραμμή της κυβέρνησης , άρα δικαιούται να κάνει τα πάντα. Και άρα όσα λέγονται είναι απλώς συκοφαντίες των αντιπάλων. Ψάξτε κύριε Καραμανλή μήπως οι παρατρεχάμενοι κάνουν δουλειές με τους «αντιπάλους». Με την δημοσιογραφία πάντως δεν κάνουν. Η καλύτερη κομματική γραμμή για την ΕΡΤ, είναι η απόφαση να ξεκαθαρίσει αυτή η άρρωστη κατάσταση της διαπλοκής και της αμαρτίας. Να σταματήσουν επιτέλους να «πουλάνε» εξυπηρετήσεις σε υπουργούς ανακοινώνοντάς τους πόσα δευτερόλεπτα έπαιξαν στις εκπομπές. Αποσύρετε τα «καρτούν» που περιφέρονται στα τηλεπαράθυρα σαν τις καλές πόρνες του πορνείου του Μπρέζνιεφ. Χτυπήστε τους προσωπικούς μηχανισμούς που εξυπηρετούνται πουλώντας και αγοράζοντας κομματικό πατριωτισμό. Ίσως θα ήταν χρήσιμο τα στελέχη της ΕΡΤ μαζί με τα πτυχία τους (έχουν άραγε όλοι;) να καταθέτουν και τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Αυτά και θα έχουμε και συνέχεια.


koutipandoras

1 σχόλιο:

ippoliti_ippoliti είπε...

εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μου ανάρτηση.