Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Πρώτη προφυλάκιση στην υπόθεση Siemens

Προφυλακίστηκε ο Πρόδρομος Μαυρίδης

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση SiemensΜε σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς, Πρόδρομος Μαυρίδης κρίθηκε προφυλακιστέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώην στέλεχος της Siemens υποστήριξε ότι δεν χρημάτισε ποτέ κανέναν κρατικό ή δημόσιο λειτουργό, και ότι έδινε χρήματα κατόπιν εντολής της Siemens Γερμανίας, σε επενδυτικούς συμβούλους, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις εξελίξεις στις αγορές.

Την ίδια ώρα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, πρώην στέλεχος της εταιρίας. Στον κ. Αθανασιάδη απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, και να καταβάλει εγγύηση 700.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν προσήλθε σε απολογία, με αποτέλεσμα ο 4ος ειδικός ανακριτής να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης. Όπως έγινε γνωστό, ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου επικαλέστηκε λόγους υγείας, ενώ ο ίδιος ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία όπου και παραμένει.

Ειδικότερα, ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου προσκόμισε στον ανακριτή αίτημα του εντολέα του, με το οποίο ζητούσε ολιγοήμερη προθεσμία για την απολογία, διευκρινίζοντας πως είχε μεταβεί στο Μόναχο, στο πλαίσιο έρευνας της γερμανικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μονάχου δήλωσε στους συνάδελφους της Ντόιτσε Βέλε, οτι μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης δεν είχε επισήμως ενημερωθεί για την παραμονή Χριστοφοράκου στο Μόναχο.

Στο υποθετικό ερώτημα αν θα εκδοθεί ή όχι, εφόσον ειναι γερμανός υπήκοος, είπε οτι κάτι τέτοιο απαγορεύεται απο το γερμανικό σύνταγμα. Πάντως, επειδή ο κ. Χριστοφορακος έχει και ελληνική υπηκοότητα, κάτω απο συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ειναι δυνατή η έκδοση του, αλλά αυτό εξετάζεται κατα περίπτωση.

Νωρίτερα, μήνυση σε βάρος του ανακριτή κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Γιώργος Σκαρπέλης, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ. Στη μήνυση αποδίδει στον ανακριτή παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, ενώ επικαλείται μάρτυρες από τις δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις καθώς και από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Προθεσμία για τις 29 Μαΐου έλαβαν προκειμένου να απολογηθούν τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Χρήστος Καραβέλας και ο Γιώργος Σκαρπέλης.

skai

Δεν υπάρχουν σχόλια: