Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009

Θα χάνουν την περιουσία τους όσοι δεν τη δηλώνουν


Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Την αναμόρφωση του πόθεν έσχες σε τέτοιο βαθμό, που όσοι δεν δηλώνουν τα περιουσιακά του στοιχεία θα τα χάνουν υπέρ του δημοσίου, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Παλαιά Βουλή σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Πολιτικό σύστημα και κράτος στην υπηρεσία του πολίτη». Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο κράτος διαφάνειας τόνισε κατ’ αρχήν ότι η διαφάνεια δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ και έκανε λόγο για λογοδοσία και διαφάνεια στα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τέσσερις προτάσεις στο πλαίσιο των μεγάλων θεσμικών αλλαγών, που θα επιχειρήσει μία κυβέρνησή του:

Οι τομές είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, η αλλαγή του «τοπίου» στα ΜΜΕ και το κράτος διαφάνειας. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκλεισε την Βουλή για να παραγραφούν τα σκάνδαλα, ενώ, σε αντίθεση, το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον ιστορικό χώρο της Παλαιάς Βουλής για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια. «Ο συμβολισμός μιλά καθαρά. Εκπροσωπούμε δύο κόσμους αντίθετους και όσο και αν οι της ΝΔ θέλουν να εθελοτυφλούν, η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές τους, της ανομίας και της ατιμωρησίας, βυθίζουν την χώρα στην βαρβαρότητα της κοινωνικής αδικίας και της πόλωσης», τόνισε. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «το κράτος της ελληνικής Δεξιάς καταρρέει εξαιτίας των πράξεών του, αλλά και της ανικανότητάς του να διασφαλίσει δικαιώματα των πολιτών», συνοψίζοντας δε τους στόχους των σοσιαλιστών για «δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, πράσινη ανάπτυξη, εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την βάση και πολιτική ένωση της Ευρώπης», ζήτησε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και νίκη και αυτοδυναμία του στις εθνικές εκλογές.

«Το ζήτημα του κράτους είναι κομβικό: οι σοσιαλιστές είναι αντίθετοι τόσο στον κρατισμό, όσο και στον φονταμενταλισμό της αγοράς θέτοντας το ερώτημα ‘ποιο κράτος και ποια αγορά;’», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι «στην ποιότητα και την ισχύ της δημοκρατίας». Και κατέληξε: «Το ελληνικό κράτος χρειάζεται ειρηνική επανάσταση. Εγγυώμαι την αξιοκρατία παντού. Θα στελεχώσουμε την Δημόσια Διοίκηση με τα καλύτερα στελέχη από όλους τους χώρους και με πυξίδα αυτές τις δεσμεύσεις θα κυβερνήσουμε την χώρα γιατί έχουμε θάρρος, βούληση, εμπειρία και ικανότητα».


PROTOTHEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: