Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ο αρχιερέας της υπεκφυγής

ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΛΟΓΟΥ, ΔΟΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΩΜΕΝΟ ΠΗΧΥ, Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Παράθυρο για φόρους, «ναι μεν αλλά» για τα σκάνδαλα

Επέλεξε για τον εαυτό του τον ρόλο του αρχιερέα της υπεκφυγής ο Κώστας Καραμανλής, 10 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Περιορίστηκε σε κάποιες γενικόλογες δόσεις αυτοκριτικής και δεν μίλησε για την ταμπακέρα, για όλα τα μείζονα θέματα (σκάνδαλα, φόρους κ.ά.).

«Δεν αισθάνεται κουρασμένος και δεν θα φύγει επειδή είναι μαχητής», είπε ο Κ. Καραμανλής στη χθεσινή συνέντευξή του στον Γ. Πρετεντέρη και στο MEGA «Δεν αισθάνεται κουρασμένος και δεν θα φύγει επειδή είναι μαχητής», είπε ο Κ. Καραμανλής στη χθεσινή συνέντευξή του στον Γ. Πρετεντέρη και στο MEGA Στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη (στον Γ. Πρετεντέρη στο «Μέγκα»), παραδέχθηκε εμμέσως την ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι, ανεξάρτητα από τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνησή του θα έχει τη νομιμοποίηση να βάλει και νέους φόρους, αν κριθεί αναγκαίο, σε 3-4 μήνες. «Εγώ κέρδισα τις ευρωεκλογές με σημαντική διαφορά το 1999, αυτό δεν έθεσε ζήτημα λαϊκής νομιμοποίησης να συνεχίσει τότε η κυβέρνηση (Σημίτη) να κυβερνά», είπε.

Λόγω οίστρου

Επειτα από 7 χρόνια, τον χαρακτηρισμό «αρχιερέας της διαπλοκής», που είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, τον απέδωσε σε... «αντιπολιτευτικό οίστρο». «Ποτέ δεν θα τον έλεγα εν ηρεμία, ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν σε εισαγωγικά "μη έντιμος"», τόνισε.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. δεν πήρε χρήματα από τη «Ζίμενς».

Απ' όσα είπε ο πρωθυπουργός χθες, αυτό που πυροδότησε συζητήσεις μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. ήταν το θέμα των ψηφοδελτίων. Αναζητούσαν ερμηνείες. Αν και ήταν πιο σκληρός με τον Παυλίδη και λιγότερο με τους λεγόμενους «βατοπεδινούς», έστειλε το μήνυμα ότι στο τέλος θα κριθούν όλοι, με βάση «τη συμπεριφορά, την πρακτική, τη δραστηριότητα και τελικά την ανάλυση της κοινής μας δράσης και προσφοράς», όπως είπε.

Δήλωσε ότι δεν αισθάνεται «κουρασμένος» και δεν θα φύγει, γιατί είναι «μαχητής». «Να σας θυμίσω ότι δεν έχω κλείσει ακόμα τα 53 μου και, παρ' ότι το έχω πει πολλές φορές, αξίζει να το επαναλάβω, είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ», είπε. Βρήκε «ευρηματικά» τα παπαγαλάκια και για τα περί βαρβαρότητας είπε ότι «ασχέτως προθέσεων, είναι ατόπημα».

«Επρεπε...»

Με άνεση λόγου αλλά χωρίς ουσία, μίλησε σχεδόν για όλα.

* Για το Βατοπέδιο: Επανέλαβε με άλλα λόγια την εξήγηση που είχε δώσει, όταν η κυβέρνησή του έφτασε στο ναδίρ και αναγκάστηκε να πει το mea culpa. Οτι όλοι (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) υποτίμησαν την υπόθεση ότι «υπήρχαν επιδιώξεις υστερόβουλες, σκανδαλώδεις» και «μπορεί να υπήρξε και συνεργασία κάποιων τμημάτων της δημόσιας διοίκησης». Η μόνη ευθύνη που αναγνώρισε στους υπουργούς του, που υπέγραψαν την ανταλλαγή της λιμνοθάλασσας με τα φιλέτα του κράτους, ήταν ότι «έπρεπε να πιο προσεκτικοί, πιο παρατηρητικοί και πιο επιμελείς στην εποπτεία των όποιων δημόσιων υπηρεσιών», ότι δεν υπήρχε «ιθύνων νους», ούτε «κάποιο πολιτικό πρόσωπο που επί σκοπώ πήγε να βλάψει τα συμφέροντα του Δημοσίου».

* Για υποκλοπές - ομόλογα και άλλα σκάνδαλα, υποστήριξε ότι αν και έγινε μακρά δικαστική έρευνα, δεν βρέθηκε ένοχος υπουργός ή άλλος πολιτικός. «Δηλαδή έχω να κρύψω τίποτα στις υποκλοπές;» αναρωτήθηκε. «Ημουν το υπ' αριθμόν 1 θύμα. Στα ομόλογα έγινε και συνεχίζει να γίνεται βαθύτατη δικαστική έρευνα, ανάκριση, άτομα ήδη παραπέμπονται. Να ανακαλύψουμε ένοχο αν δεν μπορούμε να τον βρούμε, καλώς ή κακώς; Οταν γίνεται κάτι επί μακρό χρόνο αντικείμενο της δημόσιας ζωής, είναι φυσικό να δημιουργούνται και ίσως παραμορφωτικές ή υπερβολικές εικόνες, να το πω καλύτερα».

* Για το κλείσιμο της Βουλής: Επιχείρησε να πείσει ότι δεν έκανε κάτι αντισυνταγματικό, ενώ δεν σχολίασε το γεγονός ότι τρεις φορές αποχώρησε το κόμμα του από τη Βουλή. «Δεν υπήρχε καμιά εκκρεμότητα για να λέει κανένας ότι την έκλεισαν άρον άρον, γιατί επιχειρείται να παραγραφεί κάτι», είπε για το κλείσιμο της Βουλής. «Ούτε μπορεί κανένας να λέει ότι, ξέρεις, μπορεί να έρθουν σε 6 μήνες ή σε 3 μήνες και πρέπει να την αφήσεις αιωνίως ανοιχτή τη Βουλή. Και εν πάση περιπτώσει, πάμε σε ευρωεκλογές. Και οι ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν με πολιτικούς όρους».

«Δεν θέλω αλλά...»

* Για νέους φόρους: Εμμέσως τους προανήγγειλε χωρίς όμως να δίνει μια πρόγευση τι φόροι θα ήταν αυτοί που μπορεί να βάλει μετά τις ευρωεκλογές. «Δεν έχω τέτοια πρόθεση, δεν είναι ο σχεδιασμός αυτός και δεν είναι ούτε καν αυτό που μας ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε. «Ομως ζούμε σε μια πάρα πάρα πολύ ρευστή κατάσταση και μπορεί αυτή η ανάγκη να προκύψει. Θέλω να είμαι καθαρός σ' αυτό».

* Για τις μεταρρυθμίσεις: Υποστήριξε ότι θα συνεχιστούν και σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό. «Και βεβαίως δεν υπάρχει κρυφή πορεία, είναι ανοιχτή η ατζέντα», είπε χωρίς να διευκρινίσει κάτι συγκεκριμένο.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: