Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Ερντογάν: «Οι λαοί έχουν κουραστεί από τον πόλεμο»

«Είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού, αλλά δεν είναι επίσης σωστό, να χαρακτηρίζεται αντισημιτισμός και κάθε κριτική που ασκείται στο Ισραήλ», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στα εγκαίνια σταθμού μετρό στην Κωνσταντινούπολη που εξελίχθηκε σε ογκώδη συγκέντρωση οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για τον απόηχο της χθεσινής επεισοδιακής μέρας στο Νταβός της Ελβετίας.

«Οι λαοί στη Μέση Ανατολή έχουν κουραστεί από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις, την ένταση και το αίμα. Οι πάντες πρέπει να είναι υπέρ της ειρήνης», είπε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Τουρκία δεν είναι μία κοινή χώρα. Όσοι θέλουν να αντιληφθούν το μεγαλείο, τη σημασία και το πόσο αναγκαία είναι η Τουρκία, μπορούν να το δουν εάν ρίξουν μια ματιά στην ιστορία της», και πρόσθεσε: «Θα το δούνε αν κοιτάξουν το ρόλο που παίζουμε τα τελευταία έξι χρόνια στην περιοχή. Το βασικό μας σύνθημα, είναι η ρήση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ``ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο``».

Τέλος, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στον πόλεμο των Δαρδανελίων το 1915, λέγοντας ότι «εκεί, ο Ατατούρκ είχε πει στους στρατιώτες του, ``σας διατάζω να πεθάνετε``», και κατέληξε: «Δεν μπορούμε από τη μια να είμαστε τα εγγόνια αυτού του έθνους και από την άλλη να σκεφτόμαστε τι θα πουν ο ένας και ο άλλος. Φυσικά θα σκεφτόμαστε, αλλά από την άλλη δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να παίζουν με την υπόληψή μας».

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: