Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Ιστορική αρμενο-τουρκική συνάντηση στο Νταβός

Ο Αρμένιος πρόεδρος, Σερζ Σαρκισιάν και ο Τούρκος πρωθυπουργός,Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά.

Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι χώρες των οποίων επιζητούν να δώσουν ένα τέλος στις εδώ και δεκαετίες τεταμένες μεταξύ τους σχέσεις, συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη, για πρώτη φορά στο Νταβός, ανακοίνωσε σήμερα η αρμενική προεδρία.

Η συνάντησή τους, η οποία έγινε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ήταν «θετική», προσθέτει το Ερεβάν σε ανακοίνωσή του.

«Ο πρόεδρος Σαρκισιάν και ο πρωθυπουργός Ερντογάν έκριναν θετική την πρώτη τους συνάντηση και επιφόρτισαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνει η αρμενική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Ο επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας Εντουάρ Ναλμπαντιάν είχε δηλώσει στις 21 Ιανουαρίου ότι η Αρμενία και η Τουρκία βρίσκονται «κοντά» στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων τους.

Οι σφαγές και οι εκτοπισμοί Αρμενίων μεταξύ του 1915 και του 1917 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπων. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 300.000 ως 500.000 και αρνείται ότι επρόκειτο για γενοκτονία.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: