Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Πώς προσπαθεί να "σωθεί" ο ανακριτής της Siemens...

Προσπάθεια να "ροκανιστεί" ο χρόνος μέχρι να λήξει η θητεία του Επιθεωρητή που κάνει την έρευνα σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού. Ποιους προτείνει ο ίδιος για μάρτυρες. Η μεγάλη αποκάλυψη της "Καθημερινής" και η ανησυχία των "ηθικών αυτουργών" στο παρασκήνιο. Θα κλείσει η υπόθεση πριν από τις εκλογές;
.
Από τον Πέτρο Μυλωνά
.
Ένα αποκλειστικό και πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή (δείτε εδώ) σύμφωνα με το οποίο "εντονότατη αντιπαράθεση στην κορυφή της Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει η έρευνα εις βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens".
Κατά το ρεπορτάζ, "ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζήτησε προ ολίγων ...

ημερών από τον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Ιωάννη Παπανικολάου, να του παραδώσει τη δικογραφία εις βάρος του κ. Ζαγοριανού για να αναλάβει η εισαγγελία την έρευνα. Ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για την επιθεώρηση όλων των δικαστών, όχι μόνον αρνήθηκε να σταματήσει την έρευνα και να παραδώσει τη δικογραφία, αλλά απάντησε με σκληρές εκφράσεις στον κ. Τέντε, υποστηρίζοντας ότι η διακοπή της έρευνας εκδηλώθηκε «σε χρόνο ύποπτο» και «με σκοπό τη συγκάλυψη των όποιων ευθυνών». Απαντώντας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εγκαλεί με έγγραφό του τον κ. Παπανικολάου για παραλείψεις και «παράβαση καθήκοντος», προκειμένου, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «να μην προκληθεί κρίση», επιλέγει να αφήσει τον αντιπρόεδρο του δικαστηρίου να ολοκληρώσει την έρευνα".
Όσα αποκαλύπτει η Ι. Μάνδρου είναι αληθή. Μάλιστα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αυτή είναι η μία πτυχή της υπόθεσης που έχει προκύψει. Η άλλη πτυχή, εξίσου ενδιαφέρουσα, έχει να κάνει με την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να καθυστερήσει η σύνταξη του πορίσματος και να "ροκανιστεί" ο χρόνος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η θητεία του κ. Παπανικολάου ως γενικού επιθεωρητή όλων των δικαστών.
Ήδη ο κ. Ζαγοριανός έχει προτείνει, κατά τις πληροφορίες μας, ως μάρτυρες προς υπεράσπισή του τους πρώην εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ρωμ. Κεδίκογλου και Γ. Σανιδά (οι οποίοι έχουν δεχθεί πάντως πάρα πολλά πυρά από την αντιπολίτευση και όχι μόνο), τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ι. Σακκελάκο, τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δ. Κυριτσάκη που τοποθετήθηκε μόλις προχθές από την κυβέρνηση νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου.
Είναι προφανές ότι επιδιώκεται μέσω της διαδικασίας αυτής και ορισμένων από τα πρόσωπα που προτείνει να παρέλθει η 15η Σεπτεμβρίου, την εξέταση των κατηγοριών κατά του κ. Ζαγοριανού να αναλάβει άλλο πρόσωπο και το πόρισμα να βγει πριν από τις εκλογές και πριν η ΝΔ παραδώσει, όπως όλα δείχνουν, παραδώσει την εξουσία. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ότι βρίσκεται στο παρασκήνιο σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια χειραγώγησης από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος (για όσο ακόμη είναι στα πράγματα...), για να μην βγει η αλήθεια στην επιφάνεια και να μην τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και όσοι τυχόν υπήρξαν επίορσκοι, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα βρεθούν πειθήνια όργανα για να την προωθήσουν αφού άλλωστε το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει θεαματικά και δεν ευνοεί τα σχέδια τους.
Επίσης, ένα άλλο συμπέρασμα που διατυπώνουν οι ίδιοι κύκλοι -που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα- είναι ότι κάποιοι φαίνεται να δίνουν τα ρέστα τους για να στηρίξουν και να διασώσουν τον μέχρι πρότινος ανακριτή της υπόθεσης της Siemens ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρότατες κατηγορίες για τον τρόπο που διενήργησε την ανάκριση. Και λογικά αυτοί που προσπαθούν να τον στηρίξουν -για λόγους προφανείς- δεν είναι άλλοι από τους ηθικούς συνεργούς και αυτουργούς όλων των ενεργειών και μεθοδεύσεων που προηγήθηκαν αφότου άρχισε η ανάκριση για το μεγάλο σκάνδαλο και τώρα ανησυχούν για το τι μπορεί να προκύψει.
Η συνέχεια θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον...

press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: