Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Το σκάνδαλο αγγίζει τον δήμαρχο

Ο δήμος αποζητεί απεγνωσμένα δάνειο για να καλύψει την υπεξαίρεση των 20 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ


Βουλευτές καταγγέλλουν ότι ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Μπέζας προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον κ. Παπαγεωργόπουλο και στους συνεργάτες του

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος. Στενοί συνεργάτες του φέρονται να παρακρατούν σε συνεργασία με υψηλόβαθμους υπαλλήλους του δήμου τις εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία το διάστημα 1998-2007

ΤΟΝ ΙΔΙΟ τον δήμαρχο αγγίζει το σκάνδαλο υπεξαίρεσης 20 και πλέον εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με ερώτησή τους προς τον Πρωθυπουργό, επτά βουλευτές του ΠαΣοΚ καταγγέλλουν τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα ότι προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και
στους συνεργάτες του. Ο κ. Μπέζας, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε, άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως ώστε να εξασφαλίσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης φορολογική ενημερότητα από την αρμόδια Θ Δ ΔΟΥ, η οποία δεν εγκρινόταν λόγω υπέρογκων οφειλών σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποζητεί απεγνωσμένα
εδώ και μήνες την πολυπόθητη φορολογική έγκριση στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 19,5 εκατ. ευρώ και να αναπληρώσει έτσι τη «μαύρη τρύπα» που άνοιξε στα Ταμεία μετά την κατάχρηση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο ενός σκανδάλου που αποκαλύφθηκε πριν από ενάμιση χρόνο.

Κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης υπεξαίρεσης είναι 45χρονος πρώην δημοτικός υπάλληλος, επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του κ. Παπαγεωργόπουλου, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, παράγοντας ερασιτεχνικής ομάδας μπάσκετ, ο οποίος κάθε πρωί, όπως θυμούνται συνάδελφοί του, προσερχόταν στην υπηρεσία του με πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας Ρorche.

Ο 45χρονος και ακόμη 13 άτομα, επίσης στενοί συνεργάτες του δημάρχου και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του δήμου, φέρονται να παρακρατούσαν χωρίς να αποδίδουν στα ασφαλιστικά Ταμεία χρήματα από εισφορές εργαζομένων το χρονικό διάστημα 1998- 2007.

Επιπλέον από την έρευνα που διενήργησε η οικονομική επιθεωρήτρια στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι το άνοιγμα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται να παρακρατούσαν από κάθε εργαζόμενο το ποσό που αντιστοιχεί στον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς όμως να το αποδίδουν στην Εφορία.

Για την υπόθεση ασκήθηκαν στις αρχές του μήνα οι πρώτες ποινικές διώξεις σε βάρος του 45χρονου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ΄ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου «περί καταχραστών του Δημοσίου». Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή για να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση εμπλέκονται αιρετοί υπάλληλοι, καθώς και πόσο ψηλά φθάνουν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Ο 45χρονος απομακρύνθηκε από την υπηρεσία του, ενώ ο κ. Παπαγεωργόπουλος ισχυρίζεται ότι είναι αυτός που δημοσιοποίησε την υπόθεση. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, στις ανωμοτί καταθέσεις του ο κεντρικός κατηγορούμενος του σκανδάλου υποστήριξε ότι τις ακριβείς διαστάσεις της υπεξαίρεσης γνώριζαν ο ίδιος ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι ορισμένοι πρώην συνάδελφοί του έπαιρναν μίζες από τα υπεξαιρεθέντα ποσά. Πέρα από τις δικαστικές περιπέτειες πάντως, η Δημοτική Αρχή καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, αφού λόγω της μαύρης «τρύπας» που δημιουργήθηκε στα ταμεία της αδυνατεί να εξοφλήσει δαπάνες, μισθοδοσίες και άλλα τρέχοντα έξοδα. Για τον λόγο αυτόν ο δήμαρχος επιχείρησε τρεις φορές ανεπιτυχώς- λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότηταςνα «περάσει» απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη σύναψη δανείου ύψους 19,5 εκατ. ευρώ ώστε να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Ως «από μηχανής θεός» εμφανίστηκε, όπως καταγγέλλουν οι επτά βουλευτές του ΠαΣοΚ, ο κ. Μπέζας, ο οποίος με απόφαση της 16ης Ιουλίου 2009 «σώζει» τον κ. Παπαγεωργόπουλο, κάνοντας δεκτή την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του δήμου.

Οπως, όμως, τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, προϋπόθεση για να αρθεί μια τέτοια απαγόρευση είναι είτε η καταβολή του 70% των οφειλών είτε η δικαστική επίλυση. Αυτό δεν συμβαίνει και επιπλέον «δεν πρόκειται περί απλών φορολογικών παραβάσεων, αλλά για σειρά ποινικών παραβάσεων που σχετίζονται με πλαστογραφίες», όπως υπογραμμίζουν.

Οι εξελίξεις γύρω από το οικονομικό σκάνδαλο στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τοπικά κομματικά στελέχη, προβληματίζουν ακόμη και τη Ρηγίλλης, ενώ τοπικοί βουλευτές, ακόμη και ο λαλίστατος κατά τα άλλα νομάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, κρατούν αποστάσεις από το περιβάλλον του δημάρχου και αποφεύγουν να κάνουν την παραμικρή αναφορά γύρω από το θέμα για ευνόητους λόγους.

Πάντως εργαζόμενοι στον δήμο και προμηθευτές ανησυχούν και αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα πληρωθούν οι μισθοδοσίες και θα ξοφληθούν τα χρέη αν τελικά η διοίκηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο δάνειο.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: